Ben de bunu düşünüyordum.Bazı okullarda 2+2 saat coğrafya seçilmeye başladığını duydum.Ancak yeni yönetmelikteki aşağıdaki madde kafamı karıştırdı. Yorumlar mısınız arkadaşlar.Geçen yıl başında oluşan kaos yine olmasın...
"1. grup seçmeli derslere genel liseler, Anadolu liseleri, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liselerinin haftalık ders çizelgelerinde de yer verilmiştir. Bu nedenle söz konusu liselerin öğrencileri 1. gruptan ayrıca ders seçemeyeceklerdir. "
Hocam bence bu ifadenin anlamı, zaten 1. grup seçmeli derslere çizelgede yer verdik, o dersler arasında seçilecek demek.
bence eski tm ve sözel grubu seçecek öğrencilere 2+ 2 seçilebilir.. eski fen grubu dersleri seçeceklere ise seçmeye gerek olmayabilir..
planlar konusunda benim düşüncem şu:
2 saatlik derslerde sorun yok, eski fen planlaması yapılacak.
2+2 lerde ise 4 saatlik plan alınır. ilk iki saatlik kazanıma asıl yazılır, 2. iki saatlik kazanıma seçmeli yazılır, 3. iki saatlik kazanıma asıl yazılır, 4. iki saatlik kaznıma seçmeli yazılır. böylece asıl kazanımlarla asıl ders için, seçmeli kazanımlarla seçmeli ders için yıllık plan oluşturulur. böylelikle 4 saatlik kazanımların hepsi verilir.. sınavlar için de 2 bir dönemde 2 tane asıl ders için 2 tane de seçmeli ders için toplam 4 yazılı sınav yapılır diye düşünüyorum.
Plan hakkındaki görüşümü değiştiriyorum:) biraz garip olacak ama, bana göre şöyle olmalı..
asıl ders için sayın hocamın gösterdiği gibi :
10, 11 ve 12. sınıflardaki 2 saatlik zorunlu ve seçmeli coğrafya dersleri aşağıda belirtilen
öğrenme alanlarına ait kazanımlardan oluşmaktadır.
10 SINIF COĞRAFYA DERSİ (2 SAAT)
A. DOĞAL SİSTEMLER öğrenme alanından;
A.10.1, A.10.2, A.10.4, A.10.6 kazanımları.
B. BEŞERİ SİSTEMLER öğrenme alanından;
B.10.1, B.10.3, B.10.4, B.10.6, B.10.8, B.10.9 kazanımları.
C. MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE öğrenme alanından
C.10.1, C.10.2, C.10.3, C.10.4, C.10.5, C.10.6, C.10.7, C.10.8, C.10.9, C.10.10, C.10.11,
C.10.12, C.10.13, ; C.10.14, C.10.15, C.10.17 kazanımları.
Ç. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER öğrenme alanından;
Ç.10.2, Ç.10.3 kazanımları.
D. ÇEVRE VE TOPLUM öğrenme alanından;
D.10.1, D.10.3 kazanımları.
alınması gerekiyor. seçmeli ders için ise 4 saatlik planda yer alan ve bu kazanımların dışında kalan kazımlar olması gerekiyor. biraz dengesiz olacak gibi ama başka yol yok gibi duruyor..