ortak saat 11.00ı gösteriyor (yani 30 derece doğuda)ancak diğer merkezde yerel saat 12.00(güneşe göre belirlenen saat)demek ki bu merkez 30 doğudan 15 meridyen daha doğuda oluyor
çok teşekkür ediyorum size yanlız anlamadığım nokta şu ki sanırım ben tersten düşündüm ' aynı ülkede bir merkezde güneş tam tepe noktasına geldiği an 11.00 i gösterdiğine ' bu ifade
sevgili müb öğrencimisin bilmiyorum ama sorunu cevaplayayım.
ülkenin ortak saati 30 derece doğu boylamı dedin bu ülkede boylamını bilmediğimiz bir merkezde güneş tam tepe noktasında ise orada demek ki saat 12.00dır ancak ortak saat 11.00 imiş.demek ki bu merkez 30 derece doğu boylamından 1 saat daha ileride yani 45 derece doğu boylamındadır.
1 saat 15 meridyene karşılık gelir.
evet öğrenciyim cevabınız için çok teşekkür ediyorrum size de yanlız merak ettiğim bir nokta var saat 11 i gösteren nokta bizim aslında bulmaya çalıştığımız boylamın saati değil midir?? yani 30 boylamında saati 12 i kabul edip işlemi ona göre yapmamız gerekmiyor muydu ? çünkü ifade aynen şöyle :' aynı ülkede bir merkezde güneş tam tepe noktasına geldiği an 11.00 i gösterdiğine göre bu merkez hangi boylam üzerinde yer alırr???' yani 30 boylamında saat 12 ye geldiğinde atıyorum x boylamında saat 11 miş gibi düşünmüyor muyuz ? cevabınız için şimdiden teşkkürler

)