Coğrafya Biz Forum
24 Mayıs 2012, 21:56:01 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Image and video hosting by TinyPic

Duyurular: Bozuk linkleri forum yetkilisine bildirmek için 'Moderatöre Bildir' linkini tıklayarak konuyla ilgili sorunu rapor edebilirsiniz.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Son Konular Giriş Yap Kayıt  

Anket
Soru: Yeni Coğrafya Müfredatını, Coğrafya Eğitimi Açısından Yeterli Buluyor musunuz?  (Oylama kapandı: 31 Ocak 2008, 03:05:33)
Beğeniyorum - 36 (13.6%)
Eksik Buluyorum - 108 (40.9%)
Etkinlikler Fazla ve Gereksiz - 56 (21.2%)
Eski Müfredat Daha İyiydi - 60 (22.7%)
Fikrim Yok - 4 (1.5%)
Toplam oy: 257

Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yeni Coğrafya Müfredatı İle İlgili Anket  (Okunma Sayısı 7023 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
elda

Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #15 : 03 Ocak 2008, 21:25:18 »

9. sınıf için aynı sıkıntıları yaşıyorum diğer hocalarım gibi 10 ve 11. sınıf müfredatlarında ne yapılmak istenildiğini halen dahaa anlayabilmiş değilim, etkinliklerin abartıldığını düşünüyorum
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #15 : 03 Ocak 2008, 21:25:18 »

okuyanus

Uzman Üye

Performans: 179
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 05 Ocak 2008, 00:54:04 »

umarım yeni müfredat bizleri ve öğrencilerimizi ansiklopediye çevirmez bilgi vereyim derken coğrafyanın özünden uzaklaşmayız.

yasaklar güvenlik sağlayabilir ama özgürlüğü asla...
zozcan

VIP Üye

Performans: 266
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : 06 Ocak 2008, 17:29:59 »

Sevgili arkadaşlar; 6 Ocak Pazar, Saat 17.30 itibarıyla, "Yeni Coğrafya Müfredatı İle İlgili Anket"imize toplam 173 kişi katılmıştır. Anket verilerinin grafik  şeklindeki görünümü aşağıda tarafımca çıkarılmıştır. Katılımınız için teşekkürler.

Linkleri görebilmek için,
Kayıt Ol veya Giriş Yap

Coğrafya, bütün bilimlerin bileşkesidir.
Serkan ALTUNER

VIP Üye

Performans: 141
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : 06 Ocak 2008, 18:04:54 »

Öğretmenim anketteki beğeniyorum kısmı grafikte yok sanırım.
zozcan

VIP Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #19 : 06 Ocak 2008, 18:20:49 »

Haklısınız serkanx öğretmenim. Tamamen dalgınlığıma gelmiş ve o kısım sehven alınmamıştır. Düzeltiyorum ve yeniden yüklüyorum. İlginize teşekkürler...

Linkleri görebilmek için,
Kayıt Ol veya Giriş Yap

Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #19 : 06 Ocak 2008, 18:20:49 »

NecatiBEL

Sürekli Üye

Performans: 20
Çevrimdışı Çevrimdışı

12/TM-C

« Yanıtla #20 : 07 Ocak 2008, 18:18:43 »

Sayın hocalarım , bir 11. sınıf öğrencisi olarak özellikle son 2 yılki coğrfaya müfredatından oldukça rahatsızım . Geçmişte o kadar sevdiğim coğrafya dersine bu sene daha az ilgiyie bakıyorum . Umarım böyle devam etmez . biz ve bizden sonraki öğrenci arkadaşlar için...

Burada insanların yalnız ağzı var !
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #20 : 07 Ocak 2008, 18:18:43 »

günaydın

VIP Üye

Performans: 24
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #21 : 07 Ocak 2008, 18:58:38 »

yeni müfredat öğrenciyi araştırmaya yöneltmeyi amaçlıyor fakat benim gibi özelliklede Ç.P.L. lerde çalışanlar bunda çok zorlanıyoruz.öğrenci hazırcılığa alıştığı için herşeyi bizden bekliyor. etkinliklerde bile her şeye biz cevap verelim diye bakıyor.araştırmak, düşünmek zor onlar için.eskiden  en azından neyi ne kadar vereceğimizi biliyorduk.şimdi bir şeyleri eksik vermek de istemiyorum vicdan azabı hissetmemek için.

Saliha Günaydın
İzmit Atılım Anadolu Lisesi
İzmit/ Kocaeli
Şeref KORKMAZ

Uzman Üye

Performans: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #22 : 08 Ocak 2008, 00:32:35 »

Değerli meslektaşım, anket için ve çalışmalarınızdan dolayı teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim. Yeni coğrafya müfredatının içeriğini bilgi bakımından eksik buluyorum. Ders saati yeterli olmasına rağmen konulardaki bilgileri yeterince doyurucu bulmadığımı belirtmek isterim. Ölçme ve değerlendirme soruları güzel bir çalışma oluyor. Tüm meslektaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

0101

Yeni Üye
*

Performans: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #23 : 13 Ocak 2008, 02:38:25 »

Değerli arkadaşlarım Herşeyden önce ŞUNU belirtmek isterim ki;konuyu sadece 10.sınıf veya 11.sınıf _12 sınıf kitapları olarak değerlendirmenin pek de SAĞLIKLI olacağını düşünmüyorum.

Olayları ŞAHISLAR bazına indirgemek gibi bi HATA ya da Düşmek istemiyoruzZ(Sanırım bu tür tartışmaları yeterince ve gereğince forumlar üzerinden yaptık daa...)
 Tabii Sağlıklı bir değerlendirmeyi EN İYİ ve EN GÜZEL bizler yapacağız.Çünkü hem MÜFREDATI hemde KİTAPları BİREBİR UYGULAYAN bizler olduğumuza göre , Biz öğretmenlerin tespit ve değerlendirmeleri hangi komisyonda ve hangi görevde olursa olsun onlara göre YAŞANMIŞ TECRÜBE sahibi OLANLARIN OLMASI gerektiği kanısındayımm.
Gelelim ASIL MESELEYE =:) "Sorunn Ne SADECE KİTAP ne de SADECE MÜFREDATtır.EĞİTİM SİSTEMİ Bize göre BİR BÜTÜNDÜR ve BÜTÜN olarak ELEALINMALIdır." diye düşünüyorum.Mesela SINIF geçme yönetmeliği,mesela DEVAMSIZLIKLAR ve MESELA ÖSS sınav sistemi BÜTÜN olarak amaçlanan 12 yıllık(4 yıllık orta öğretimin neresindedir?).
Malesef BÜTÜNÜ algılamakta sadece biz Öğretmenler değil SİSTEM KURUCULARININ da KAFALARI biraz karışık.Gelecek 12 sınıf okuyacak öğrencilerimiz şimdiden NASIL BİR ÖSS ile karşılaşacaklarının cevabını bulamamaktadırlar.Tabii bu soruların cevabını sadece öğrencilerimiz değil Bizlerde Dahil olmak üzre ; ne TTK başkanı (İrfan Erdoğan),ne ÖSYM başkanı (Ünal Yarımağ) ne de MEB (Hüseyin Çelik)İn VEREBİLECEKLERİNİ sanmıyorum.Sanırım SİSTEM olarak bakma yetimiz henüz gelimediği için "canım ne olacak zmerhabamanı gelince O DA OLUR.(Türk Usulü düünce yapımız burada da kendini göstermektedir.) İyi ama MİLLİ EĞİTİM sistemi bu kadar BASİTe indirgenebilir mi?Hadi bizler neyse ama KURAL KOYUCULARın ve SİSTEM KURUCULARIN ( akademik personelde dahil olmak üzre böyle bir LÜKSLERİ olduklarını sanmıyorum.. OLMAMALIDIRRR  da.)
 1-Bütün eksiklerine ve hatalarına rağmen bi düşünelim bakalım eski müfredat ne kadar GELİŞİMCİ ve DİNAMİKTİ?
bu soruya eminim ki bi çoğumuz KLASİK ve EZBERCİ bir sistem olduğunda birleşeceğiz.
2-Peki Yeni müfredat ne kadar MÜKKEMMEL dir(?)diye soracak olursanız,elbette ki HATALARI ve uygulamaya dönük
EKSİKLİKLERİNİN olduğunu görmezden gelemeyeceğiz.
3-Peki ders kitapları Yeni Müfredatın uygulanmasında yeterli mi (?) diye sorumuza yanıt arayacak olursak sanırım hepimiz ASLA ve Kat'a diye hep bir ağızdan Cevap verebiliriz.

Buraya kadar Temel sorunlarımızı daha doğrusu SİSTEMİN genel GEREKSİNİMLERİ tespit etmiş olduk.
Çözüm önerilerimize gelince; Geçen sene bütün İL MEM'lerden Yeni COĞRAFYA MÜFREDATI ile ilgili komisyonların oluşturulması ve branş öğretmenlerinin değerlendirmelerinin İL KOMİSYONLARINCA RAPOR'a dönüştürülmesi istenmişti.Bu raporların yapıldığı ve Bakanlık bünyesinde ilgili birimlere RESMEN ulaştırıldığını çok iyi biliyoruz(ayrıca bunların dışında İnternet ortamı başta olmak üzre e-mail ve bireysel Dökümanlarında bir çok arakadaşımız tarafından gönderildiğini biliyoruz).Kanımca 81 ilden gelen bu raporlar hemen hemen aynı sorunlara temas etmekteydi.Bu raporlarda belirtilen HUSUSLar ilgili birimlerce yeterince DİKKATE alındı mı? yada ALINMALI MI?
Bunların cevablarını bilmiyoruzz.
Ama acizane olarak Çözümlerimizi de (şahsi yagılamalar yapmaksızın) SUNACAĞIZZ elbette kii..(unutmayalım Karagah takımı KARAGAH'tadır.Gerçek ASKER'ler CEPHE'ddedir.Cephenin nasıl olduğunu en iyi CEPHE'de çalışanlar Pardon ÇARPIŞANLAR bilir diyoruz.Dolayısıyla CEHALET savaşınında;İLİM - İRFAN yarışında (BİR KEZ Daha)bizlerin ne düşündüğü ve önerileri DİKKATE ALINMAsı gerektiğini vurguluyoruz.(ama sanırım bir çok arakadaşımızda bürokrasinin Miskinliğinden ,kendi SAĞIRLIĞINDAN YORULDUKKK) artık bu tür sorunlara Çözüm önermeyi bile GEREKSİZ görmeye ve düşünmeye başladıkkk Huh? (Unutmayalımki bizde öle bi sistem varki malesef bizleri bile DUYARSIZLAŞTIRMAKTADIR?)

1-Yeni müfredat=) Konu dağılımlarındaki dengesizlik ve ders saatlerindeki (9.sınıflardaki yetersizlik) birlikte ele alınmalıdır.(Değerli öğretmen arkadaşlarımızın çeşitli vesilelerle DEFATEN belirttiği gibi).9.sınıflardaki bazı konular 10.,11 ve gerekirse 12.sınıflara bile aktarılması Müfredatla ilgili 1.öneri olarak gözönüne alınmalıdır.Eğer bu düzenleme gerçek anlamıyla yapılırsa Yeni MÜFREDAT gerçek anlamıyla en büyük AÇIĞINI gidermiş olacaktır.Diğer bir hususta 12.sınıfların müfredatında SİYASİ(Jeopolitika ve Jeostrateji) ile ENERJİ Cğrafya kavramlarının birlikte değerlendirilesi hususundaki YETERSİZLİĞİN giderilmesi olacaktır.Örn.C.12.8,9,10 ve 11,12 kazanımların YETERSİZ olduğu ve bu konularda neden YAPILANDIRMACI(Konstrüktivist) anlayıştan uzak kalındığını BİR KEZ daha düşünmek zorundayız.21.yy da Dünya yeniden şekillenirken bizler neden hala MİLLİ bir EĞİTİM anlayışından uzak kalalım ki ? Küresel dünyanın küçük aktörleri rölünün dışında NEDEN 21. veya 22.yy ın DÜNYA GERÇEĞİ olmayı Hedeflemeyelim ki?
Yeni müfredat,Kendi  DİNAMİKLERİMİZİ HAREKETE GEÇİRMEYECEKSE ve ALAN a hakimiyet kurgulamaktan uzak kalacak;Düşünmeyecek,düşündürmeyecek Beşeri unsurlar ile Fiziki unsurları okumanın ötesine gidemeyeceksek yeni  MÜFREDATIn fazla değil 5-10 yıl sonra sanırım sadece Adı yeni ama RUHU eski kalacaktır.(örn 2025 de Nüfusumuz yada ilimizin asıl olacağı kurgulanmışsa , Siyasi coğrafya da da;KOMŞULARIMIZ_ SINIRLARIMIZ,ENERJİ KAYNAKLARINDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMA, ENERJİ HAVZALARI ve bunlar üzerindeki ETKİNLİĞİMİZ ile KONTROL MEKANİZMALARIMIZın neler olabileceğide yeterince DİKKATE ALINMALIDIR.

2.Ders kitapları =)Önce Yeni müfredat üzerindeki tüm sınıflardaki SON DÜZENLEMELER ve DEĞİŞİKLİKLER (Konu ve kazanımlar yenilendikten) sonra DERS KİTAPLARI yazılmalıdır.Ancak burada önemle altını çizebileceğim İKİ hususa dikkat çekmek isterim;
1.Ders kitapları BİLGİ İÇERİKLİ olması GERÇEĞİ kitap yazım komisyonlarının öncelikli kaygısı olmalıdır (öğrencilerimiz ÖZEL YAYINEVLERİ ve YARDIMCI KAYNAK kullanma zorunluluğundan Kurtarılmalıdır ki Akıllarda şöle bi soru oluşmasın?Yardımcı kaynak ve Özel yayınevlerini kullanmaya YENİDEN MECBUR kalmanın anlamsızlığı gibi...?)  ayrıca kitaplar 3 yıl önce İLK olarak düşünüldüğü gibi İngiltere ve yanılmıyorsam Kanada' da olduğu gibi AZAMİ KULLANIM süreli olabilmesi için 1.baskı kalitesinde 5 yıl süreli olmalı ve öğrenciler üzerine zimmetlenebilmelidir.
2.Yeni müfredatın gelecekte tam başarıya ulaşabilmesi için şahsi kanaatime göre MUTLAKA OLMAZSA OLMAZI =) ÇALIŞMA ve ETKİNLİK kitabı olarak 2.bir kitabın OLUŞTURULMASIDIR.(Tabii bu hususta şu gerçeğinde altını çizmek yerinde olacaktır;Çalışma ve Etkinlik kitabları ÇOK ÖZENLE ve TİTİZLİKLE hazırlanmalı ki sanırım Ders kitaplarına (Öğrenci kitaplarına göre) ÇOK DAHA İYİ PLANLANMALI;UYGULANABİLİR ve YARATICI etkinliklerden oluşturulmalıdır.(tabii bu çalışma ve etkinlik kitapları her öğrenci için her yıl yenilenmesi gerektiğini belirtmek isterim.Örn.İ.Ö.O 3sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı ve Çalışma kitabı gibi..)
Umarım ...(umarım diyorumm veya diyoruzzz çünkü fikirleri alınan ama UYGULANMAYANLar olmak istemediğimiz için olsa gerek) veya *eminim ki* geleceğimizi düşünen her eğitimcinin temennisi olmasının ötesinde...GERÇEKşiR (?)
zozcan

VIP Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #24 : 04 Şubat 2008, 14:43:35 »

Sevgili Öğretmen arkadaşlarım ve değerli öğrenciler;

1 Ocak 2008 tarihinde açmış olduğum "Yeni Coğrafya Müfredatını, Coğrafya Eğitimi Açısından Yeterli Buluyor musunuz?" konulu ankete 30 Ocak 2008 tarihi itibarı ile toplam 263 kişi oy kullanmıştır. Oylamaya katılan ve görüş belirten arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

Anketin ortaya koyduğu sonuçları değerlendirdiğimizde karşımıza çok ilginç bulgular çıkmaktadır;

1. Ankete cevap verenlerin % 13.6'sı Yeni Coğrafya Müfredatını beğendiğini ifade ederken, eski müfredat daha iyiydi diyenlerin oranı % 22.7. Bu sonuç, Yeni Coğrafya Müfredatı açısından manidardır. Bu durum, Yeni Coğrafya Müfredatının, onu uygulayacak olan Coğrafya eğitimcileri tarafından henüz benimsenmemiş olduğunu göstermektedir. Coğrafya Müfredatında, Coğrafya Biliminin ana ilkeleri olan "Nedensellik, Etki-ilgi ve Dağılış"tan uzaklaşılmış olmasının, konuların seçiminde ve sıralamasında eksiklikler ve hatalar olmasının rolü olduğunu düşünüyorum.

2. Ders kitaplarının programla birlikte değerlendirilmesi amacıyla ankete konulan "Etkinlikler Fazla ve Gereksiz" şıkkını işaretleyenler toplam oyların % 21.2 sini oluşturmuştur. Öğrenci merkezli olarak konuların işlenmesi amaçlanan Yeni Coğrafya Müfredatında, ders yükünün öğretmenden çok öğrenci üzerinde yoğunlaştırılması istense de bu amaca ulaşılmadığını düşünüyorum. Öğrencilerimizin henüz bilgiye ulaşma ve onu kullanabilme becerisi yönünden yeterli olgunluğa erişmedikleri gerçeği ortada. Bu durumun ilerleyen zamanlarda biz öğretmenlerin yol göstermesi ile aşılabileceğini unutmayalım.

3. Ankete katılan arkadaşlarımın % 40.9'u ise Yeni Coğrafya Müfredatını eksik bulduklarını ortaya koymuşlardır. Müfredatın henüz yeni ve alışılmışın dışında olduğu bir gerçektir. Eksikliklerin olması, programın yeni olmasından kaynaklanmaktadır. Ders kitaplarının hazırlanması aşamasında yeterli araştırma yapılmamış olması da bu durumun doğmasına sebep olmuştur.

SONUÇ;

Yeni Coğrafya Müfredatı, gerek içerik gerekse işleniş şekli bakımından yeterli değildir. Bir çok eksiği ve hatası vardır. Müfredat, onu uygulayacak olan biz öğretmenler tarafından da tam anlamı ile benimsenmemiştir. Uygulayıcıları tarafından kabul görmemiş bir programın başarıya ulaşması oldukça zordur. Bu durumda MEB, programı yeniden gözden geçirmeli, eksiklikleri ortadan kaldırarak yeniden düzenlemeli veya tamamen değiştirmelidir. MEB bunu, işi aceleye getirmeden, geniş katılımlı bir konsensusla biz Coğrafya eğitimcilerinin ve konunun uzmanlarının da görüşleri alınmak suretiyle, titiz bir çalışma ile yapmalıdır. Ders saatlerinin düzenlenmesinden daha önemlisi, programın işleyişidir. Eksik ve hatalı bir programla zaman öldürmek yerine doyurucu, bilgilendirici bir müfredat daha sağlıklı olacaktır.

mhtpsrf

Yeni üye
*

Performans: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #25 : 12 Ekim 2008, 11:19:53 »

9. sınıf kitabında bilgiler ÖSS yi kazanmak için hiçbi işe yaramaz,zaten 10 ve 11. sınıf kitaları berbat.......
metniz

Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #26 : 10 Şubat 2011, 15:05:03 »

Eski müfredatta bir takım sadeleştirme ve güncelleme  yapılarak devam edilebilirdi.Şu anda bilgi az olduğu için neyi tam olarak vereceğimizi bilemiyoruz.
hbaskurt66

Üye
**

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #27 : 27 Eylül 2011, 19:43:28 »

ARKADAŞLAR İLİMİZ BÜNYESİNDE COĞRAFYA BRANŞINDA YAPILACAK BİR ÇALIŞMA İÇİN ACİL YENİ COĞ.PROGRAMINI İÇEREN BİR ANKET ÖRNEĞİNE İHTİYAÇ DUYMAKTAYIM.ELİNDE OLAN ARKADAŞLAR VARSA COĞ. BİZ VEYA COĞRAFYA GRUBU (YAHODAKİ) GÖNDERİRSE ÇOK MEMNUM OLURU. TEŞEKKÜRLER 
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #27 : 27 Eylül 2011, 19:43:28 »

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Coğrafya Biz 2003-2012 © | Sadece Coğrafya | Sitemap | Forum Haritası

Sitemizde bulunan tüm içerikler tamamen tanıtım amaçlı olup, Hak sahipleri tarafından site yönetimine bildirilen dosyalar, paylaşımdan kaldırılacaktır.
Uzmanweb Net coğrafya
Bu Sayfa 0.21 Saniyede 31 Sorgu ile Oluşturuldu