Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: şeker kamışı ve şeker pancarı  (Okunma Sayısı 3199 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sunlıght
Sürekli Üye
***

Performans: 20
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 113



« : 09 Şubat 2008, 14:52:45 »


şeker kamışı ile şeker pancarından elde edilen şekerin besin açısından bi farklılığı var mı?
Kayıtlı
Cahit ERAYDIN
VIP Üye
******

Performans: 2063
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 4836


Cahit Eraydın coğ.öğrt.


« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2008, 15:34:52 »

Emin olmamakla birlikte iki şeker türününde besin değerinin aynı olduğunu zannediyorum,ama şunu net olarak söyleyebilirimki şeker kamışının şeker oranı şeker pancarına göre daha fazladır.Eğer 1 ton şeker kamışındamı,1 ton şeker pancarındamı daha çok besin vardır dersek kuşkusuz 1 ton şeker kamışındaki besin miktarı (kalori) daha fazladır,çünkü aynı miktardaki şeker pancarında şeker pancarından daha çok şeker elde edilebilir,dolayısıyla daha çok kaloriye sahip olmuş olur.Fakat  işlenmiş olarak 100 gr şeker kamışı şekeri ile 100 gr şeker pancarı şekeri aynı besin değerine sahiptir bence çünkü ikisinin içeriği aynıdır(sakkaroz)..
Kayıtlı



Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak; eğer uğrunda ölen varsa vatandır
Kıraç
VIP Üye
******

Performans: 479
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1014


« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2008, 15:51:39 »

Değerli hocam,  besin açısından değilde  içindeki şeker   miktarı açısından  şeker kamışı daha önemlidir.  13  kg  şeker kamışından  1  kg şeker elde  edilirken , 20 kg  şeker pancarından ancak  1  kg şeker  elde edilmektedir. Yani  şeker kamışının içindeki şeker  miktarı daha fazladır.  Şeker pancarının   farkı  küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasıdır.
Şeker kamışının içindeki şeker  oranın  şeker pancarına göre  fazla olmasının nedeni  yetişme devresindeki güneşlenme  süresine bağlıdır.  Bildiğimiz gibi şeker kamışı tropikal bir  bitkidir ,  oysa şeker panacarı karasl iklimin bir bitkisidir. Yani güneşlenme miktarı artıkça ürün içindeki şeker (glikoz)  miktarıda  artar.  Doğal olarak  daha fazla sıcak ortamda ve güneşlenmenin daha fazla olduğu yerlerdeki  şeker kamışının içindeki glikoz da fazla olmaktadır.
Kayıtlı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİDİR....
breave01
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 09 Şubat 2008, 16:23:46 »

Hocam net bilimsel rakamları bilmemekle beraber, şekerkamışının şeker pancarına göre besin değerinin daha yüksek olduğudur. Çünkü doğal yetişme koşulları da göz önüne alındığında şekerkamışı güneşlenme süresinin daha fazla olduğu coğrafyalarda yetişmektedir.
Kayıtlı
gunban
VIP Üye
******

Performans: 1535
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2505


Güzel günler göreceğiz; güneşli günler, .....


« Yanıtla #4 : 09 Şubat 2008, 16:41:24 »

Şeker kamışından ele edilen şekerin içindeki şeker oranının daha fazla olduğunu , elde edilmesinin daha ekonomik olduğunu biliyorum.(Şekerpancarının yükte ağır, pahada hafif olması sözü)Arkadaşlar gerekçesini yazmışlar. Yanılmıyorsam daha az kimyasal işlemden geçerek şeker elde edilmesi şekerkamışı şekerinin özellikle tercih edilmesine yolaçmıştır. Şu anda dünyada tüketiminin de eşit olduğu söyleniyor(fifty-fifty)
Kayıtlı


Dört nala gelip uzak Asya\'dan
Akdeniz\'e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim........
anafartalar
VIP Üye
******

Performans: 339
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3895

Anafartalar Lisesi Coğrafya Öğretmeni Denizli


« Yanıtla #5 : 09 Şubat 2008, 17:59:12 »

Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12 - 16 şeker bulunur. Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden birisi olmuş ve 18. yüzyılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir. Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4’ü şeker kamışından, %25,6’sı ise şeker pancarından elde edilmektedir.
Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir. Şeker pancarından şeker üretimi, şeker kamışından yapılan üretime göre daha pahalı olmasına karşın, birçok ülkede hem şeker sanayine ekonomik katkıları, hem de tarımsal ve sosyal nedenlerden dolayı, çeşitli önlemler alınarak devamlılığı sağlanmaktadır. Türkiye’de de geçmişte şeker kamışı tarımı için denemeler yapılmış, ancak ekonomik olmayacağı anlaşıldığı için vazgeçilmiştir. ALINTI VİKİPED

Türkiye, coğrafyası gereği, şeker üretimini şeker kamışından değil, şeker pancarından yapıyor.

Kayıtlı

İnsanlar son ağaç kesilene, son balık tutulana son çiçek koparılana kadar paranın yenmeyeceğini öğrenemeyecektir.
geomaster
Uzman Üye
*****

Performans: 69
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 416



Site
« Yanıtla #6 : 09 Şubat 2008, 19:00:42 »

Romun uretildigi bitki.


Kabuğu kırmızı bir kamıştır. kabuk soyulunca içte sert lifli, çok hoş bir rayihaya sahip eti çıkar şekerli. çiğnenir, lifler tükürülür. hatay'da çok yaygındı, okul kapılarında satılırdı bir zamanlar


Vietnam'lilar seker kamislarinin aralarina portakal dilimleri koyup makineden gecirerek sicak gunlerde, serinletici icecek olarak satarlar.

Kaynak: Ekşi sözlük
Kayıtlı

Fahrettin ASPİRİN
kt
VIP Üye
******

Performans: 649
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3775



« Yanıtla #7 : 09 Şubat 2008, 19:18:50 »

 Şeker kamışı şekerinin tadı pek hoşuma gitmedi (bana göre tabii...)
 
 Saygılar...
Kayıtlı

Dünyayı güzellik kurtaracak...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic