Coğrafya Biz Forum
24 Mayıs 2012, 16:36:27 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Image and video hosting by TinyPic

Duyurular: Sitede yasaklandığınıza dair bir hata mesajı alıyorsanız, bilgisayarınızın önbelleğini temizleyerek, modemi kapatıp açmak suretiyle sorunu çözebilirsiniz.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Son Konular Giriş Yap Kayıt  

Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Su tükenmeyen bir kaynak mıdır?  (Okunma Sayısı 6318 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yusufili

Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : 10 Ocak 2008, 00:20:40 »

Su döngüsü ve yağmurdaki ölçüyü Kuran-ı Kerim ayetleri çerçevesinde değerlendirmiş kısa bir yazı. Bu yazıyı uzun zaman önce Kuran-ı Kerim ve Coğrafya ismiyle sitemizden temin etmiştim. Paylaşmak istedim. Yeryüzüne düşün su miktarının nasıl bir denge içinde gerçekeleştiğinden bahsediyor..

YAĞMURDAKİ ÖLÇÜ
Kuran'da yağmur hakkında verilen bir diğer bilgi ise, yağmurun belli bir ölçü ile indirildiğidir. Zuhruf Suresi'nde şöyle buyrulur:
“Ki O, belli bir miktar ile gökten su indirdi de, onunla ölü bir memleketi ‘diriltti (ve her yanına hayat) yaydı';siz de böyle (kabirlerinizden diriltilip) çıkarılacaksınız.„
(Zuhruf Suresi, 11)
Yağmurdaki bu ölçü de, yine çağımızdaki araştırmalarla tespit edilmiştir. Ölçümlere göre, yeryüzünden bir saniyede 16 milyon ton su buharlaşmaktadır. Bir yılda bu miktar 505 trilyon tona ulaşır. Bu, aynı zamanda bir yılda Dünyaya yağan yağmur miktarıdır. Yani su, sürekli bir denge içinde, "bir ölçüye göre" dönüp durmaktadır. Yeryüzündeki hayatın devamı da, bu su döngüsü sayesinde sağlanır. İnsan sahip olduğu tüm teknolojik imkanları kullansa dahi bu döngüyü asla yapay olarak gerçekleştiremez.
Eğer bu miktarda en küçük bir değişiklik bile olsa, kısa bir zaman sonra büyük bir ekolojik dengesizlik ortaya çıkacak ve bu da hayatın sonunu getirecektir. Fakat hiçbir zaman böyle olmaz; yağmur, Kuran'da bildirildiği gibi, yeryüzüne her sene aynı miktarda inmeye devam eder.

Her yıl gökyüzüne buharlaşan ve tekrar yeryüzüne yağmur olarak düşen su miktarı "sabit"tir: 16 milyon ton. Bu sabit miktar Kuran'da "belli bir miktar su"yun gökten indirilmesi olarak haber verilmektedir. Ekolojik dengenin ve dolayısıyla hayatın devamlılığının sağlanmasında bu miktarın sabit olmasının önemi son derece büyüktür

Açıklama gayet güzel ve yeterli sanırım.
Açıklama için teşekkürler.
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #15 : 10 Ocak 2008, 00:20:40 »

karayel

VIP Üye

Performans: 506
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 11 Ocak 2008, 00:50:37 »

atmosferdeki su buharı miktarı değişmez yani su tükenmeyen doğal kaynaklardandır.
cananüner1401

Yeni üye
*

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #17 : 10 Ekim 2011, 19:15:28 »

arkadaşlar ben bu konuda şunu düşünüyorum. döngü dolayısıyla su sabittir miktarı değişmez belki ama,bölgeler arası düzensizlikler artıyor diye düşünüyorum ben.mesela yeraltısularını kullana kullana o bölgedeki yeraltı su seviyesi hergeçen gün daha da aşağılara iniyor ya da zamanla o bölgede kuruma oluyor..dünya çapında miktar değişmese de bölgeler arasında değiştiğini bazı yerlerde her geçen gün su kaynaklarının tükenebiliceğni düşünüyorum... yanlışsam düzeltin lütfen
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Coğrafya Biz 2003-2012 © | Sadece Coğrafya | Sitemap | Forum Haritası

Sitemizde bulunan tüm içerikler tamamen tanıtım amaçlı olup, Hak sahipleri tarafından site yönetimine bildirilen dosyalar, paylaşımdan kaldırılacaktır.
Uzmanweb Net coğrafya
Bu Sayfa 0.084 Saniyede 25 Sorgu ile Oluşturuldu