Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Anız yakılması yararlı mı zararlı mı?  (Okunma Sayısı 4272 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
megane
Uzman Üye
*****

Performans: 31
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 288



« : 30 Eylül 2009, 18:57:59 »


Tatil dönüşü görev yerime gelirken neredeyse tüm Türkiye'yi baştan başa geçtim.
Malesef bir çok yerde tarlalardaki anızların yakıldığını gördüm.
Anız yakmak toprak için zararlı mı yararlı mı?
Zararlıysa neden her yerde tarlalar son baharda yakılmaktadır?
Nedenleriyle beraber görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim:))
Kayıtlı

Ne olursan ol kendin ol, özgün ol.. MEGANE II HB
ihsancicek
VIP Üye
*****

Performans: 38
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 267


« Yanıtla #1 : 30 Eylül 2009, 20:06:04 »

Anız yakmak veya orman yakma canlı sistemine çok büyük vermek gibi zaralarının yanında yanma sırasında oluşam yüksek sıcaklık toprağı oluşturan  minerallerde deişime neden olur ve toprağın üst yüzeyinin hidrofobik (suyu sevmeyen) bir yapı kazanmasına neden olur. Bu olay yağışın filtrasyonunu etkilediği için yüzey akışını arttırır, yeraltı suyunun zayıflamasına ve yüzey erozyonuna neden olur. Bu bana göre orman ve anız yangınlarının en büyük zararlarından biridir.
Kayıtlı
gözlük
Uzman Üye
*****

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 434



« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2009, 20:21:59 »

Bana ulaşan bir e-postaya  paylaşmak istedim
                          ANIZI YAKMAYALIM, YAKTIRMAYALIM
Anız Yakımı İle başlayan Çevresel Sorunlar
> Son 10 yıldır başta Çukurova olmak üzere buğday hasadı sonrası ikinci ürüne
> toprağı hazırlamak için anızın yakılması ciddi çevre kirliliği yaratmakta ve
> toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Anız yakılması ile kentlerin
> üzerini saran yoğun duman ve anızın yanan küllerli evlerin içine kadar
> ulaşmakta ve sinmektedir. Evlerin balkonların kadar yayılan anız külleri,
> bağışıklık gücü daha zayıf olan çocuk ve yaşlıların sağlığını tehdit ediyor.
> Geçmiş yıllarda basına da yansıdığı kadarı ile başta çocuklar ve yaşlılar
> olmak üzere vatandaşların nefes almakta zorlandıkları görülmüştür.
> Bir taraftan anız yakılırken atmosfer ve yaşamın bütün unsurları
> kirletilirken, diğer taraftan insanların sağlığı olumsuz yönde etkilenmekte,
> çok daha önemlisi toprakların uzun süreli verimlilikleri ve kalitesi olumsuz
> yönde etkilenmektedir. Bilimsel olarak yapılan çalışmada söz konusu hasat
> sonrası toprakta kalan organik kökenli materyalin toprak ile karışımı sonucu
> uzun süreli kalıcı organik madde niteliği kazanmaktadır. Organik maddede bir
> toprakta olmazsa olmazlarından olup ideal bir toprakta %5 civarında
> bulunması gerekir. Ancak bizim bölgemizde havaların sıcak olması nedeniyle
> organik madde hızlı ayrıştığı için %1.2-1.7 arasında değişmektedir. Organik
> madde ağırlıklı olarak toprakta başta azot olmak üzere diğer besin
> elementleri ve suyun toprakta tutulmasında önemli görev üstlenmektedir.
> Topraktaki organik madenin iki kaynağından biri hayvan gübresi diğeri ise
> bitkilerin hasat sonrası toprakta bıraktıklarıdır. Bitkiler üst aksamları
> kadar kütleyi toprak altında kök olarak oluştururlar. Bitkiler
> oluşturdukları besinlerinin önemli kısmını köklerinde tutarak
> canlılıklarının devamını güvence altına almaya çalışırlar. Bölgede ağırlıklı
> olarak hububat hasattı sonrası ortamda kalan kaba materyal saman yapılmak
> üzere toplandıktan sonra toprak yeniden ikinci ürün için ekime
> hazırlanmaktadır. Hasat sonrası toprağın hemen işlenmesi nedeniyle zamanla
> topraktaki nemin kaybolması sonucu toprak sertleşmekte ve uygun olmayan
> toprak yönetimi nedeniyle ikinci ürün için toprak hazırlığı toprak işleme
> yönünden sorun olmaktadır. Çiftçi biraz da yanlış yönlendirme nedeniyle
> yasak olmasına rağmen anızın yakılmasını tercih etmektedir.
> Ovada çok rastlanan toprağın verimliliğinin düşürülmesi şekli de buğday ve
> mısır mahsulünün kaldırılmasını takiben toprakta kalan bitki parçalarının
> (buğday anızı ve mısır sapları) yakılmasıdır. Yakma sırasında ortaya çıkan
> duman, is, kurum gibi hava kirleticileri bir yana toprak en az 10 cm
> derinliğindeki bir üst pro fili içindeki yararlı mikroorganizmalarıyla
> yakılmaktadır. Toprağın biyolojik verimliliğinin kaynağı olan bitkisel
> artıkların toprağa karıştırılması yerine yakılması sonucu toprak
> fakirleşmesi yaşanacaktır. Toprakta çok önemli görevler gören yararlı
> organizmalar toprağın biyolojik verimliliğini sağlamaktadırlar. Toprakta
> barınan birtakım böcek, larva ve kurtların öldürülmesi, toprağın tavı ve
> işlenmesindeki kolaylığı sağlayan solucan, sürüngen, vb. gibi canlılarla
> bunların üreme kaynaklarının yok edilmesine sebep olmaktadır. Konu ile
> ilgili diğer bir olumsuz bir durum da anız ve saplarının yakılması ile
> ortaya çıkan karbon (C) miktarının atmosferde artmasıdır. Sonuçta
> topraktaki C/N dengesi karbon lehine bozulmakta ve bu dengenin kurulması
> için toprağa yapay yolla aşırı Azot (N) ilavesi gerekmektedir. Bu ise daha
> önce de belirtildiği gibi atmosfer, toprak ve su kirlenmeleri
> ya ratmaktadır.
> Anız yakılmasının aynı zamanda çağımızın en ciddi sorunu olan iklim
> değişimleri üzerine de olumsuz etkileri olmaktadır. Bilimsel çalışmalar
> iklim değişimi üzerinde de anız yakılmasının çok ciddi bir şekilde etkisinin
> olduğunu gösteriyor. Ülkemiz gibi iklim değişimlerine ve buna bağlı olarak
> çölleşme riski yüksek olan başta ülkemizin güneydoğusu, doğusu ve iç Anadolu
> bölgelerinde doğal canlılığın anız yakımı ile elimine edilmesi uzun sürede
> risk oluşturacaktır. İleride olabileceği tahmin edilen kuraklık ve çölleşme
> bu tür anız yakılmasının toprakların yüzeyinin çıplak bırakılmasının,
> ormanların yakılmasının etkisinin çok belirgin olduğu artık aşikârdır.
> Türkiye’nin de taraf olduğu çölleşme ile mücadele ve toprağın
> korunması konusunda sorun olan yanlış toprak ve bitki yönetimi konusunda
> daha duyarlı olmamız gerekir.
>
> Anız yakımı ciddi bir çevre sorunu yaratmaktadır
> Bu yönü ile anız yakımının aynı zamanda küresel ısınma üzerinde ciddi etkisi
> bulunmaktadır. Yapılan tahminler, anız yakımı ile atmosferdeki karbon
> dioksit miktarının dekara 160-240 kg civarında atmosfere gönderildiği
> yönündedir. Son yıllarda bu salınımın daha da arttığı tahmin edilmektedir.
> Anız yakımı ile atmosfer salınan CO2 ve diğer gazların çevreye olumsuz
> etkileri ile kalmayacak uzun sürede hepimizin içinde yaşayacağı ortam ilkim
> değişimleri nedeniyle bozulacak. Bunun etkisi ile toplum sağlığı giderek
> risk altına girecektir.
> Topraktaki organik artıkların yanması ile toprağın organik madde içeriği
> düşecek, topraktaki yararlı mikroorganizmalar ölecek, bunun sonucu
> mikroorganizmalara gereksinim duyan bazı bitkilerin gelişmesi yavaşlayacak
> bunun sonucu doğal denge bozunumu yaşanacaktır. Zincirleme bir çok olay bir
> birini tetikleyeceği için sonuçta uzun sürede hepimizin yaşam alanı tehdit
> edilecektir.
>
> Ne Yapılmalı?
> Konu ile ilgili Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl müdürlüğü, Çiftçi
> Birliği, ZMO ve Ziraat Fakültesi ve diğer ilgililer konuyu enine boyuna
> tartışarak yurttaşların bilinçlendirilmesini sağlamalı. Çiftçilerin anız
> yakımının yasaklanması konusundaki kesin kararlılık vurgulanmalı. Anız yakan
> kim olursa olsun, tarla sahibi dahi doğrudan sorumlu tutulmalı. Para ve
> hapis cezası ağırlaştırılmalıdır.
> Yasal olarak anızın yakılması duyarlı kişi ve kuruluşların baskısı ile
> yasaklanmıştır. Anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı
> İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 383. maddesi gereğince hapis ve
> para cezası işlemi yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki ülkemizin bildik
> anlayışı nedeniyle çoğu zaman bu süreçte başarılı olunamamaktadır.
> Geçen yıllarda her yönü ile doğanın ve insanın çokça etkilendiği ve
> rahatsızlığını yüksek sesle dile getirdiği anız yakılmasının olumsuz
> etkilerini bir daha yaşamamak için başta yetkililer mutlaka erkenden önlem
> almalıdır.
> Yetkililer toprak kaybı konusunu sadece erozyon olarak algılamaktadır. Anız
> yakma yolu ile toprakların kalitesi düştüğü için toprak zamanla gübre
> kullanımına daha çok gereksinim duyacaktır. Uzun süreli ve tek yönlü mineral
> gübreleme zamanla toprak kalitesi üzerinden besin zinciri yolu ile toplum
> sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir.
> Anız yakılması konusunda özellikle son on yıldır yapılan tüm eğitim
> çalışmaları ve cezai uygulamalara rağmen anız yakımı önlenemiyor. Bunun bir
> çok nedeni bulunmaktadır. Ciddi denetimsizlilik, konuya hassasiyet
> göstermesi gereken kişilerin kurallara uymamamsı, ilgililerin vatandaş ile
> karşı karşıya gelmemek için sürece göz yummaları. Duyarlı çiftçilerin
> ifadesi ile işin içinde siyaset sokulduğu için etkili mücadele
> yapılamamaktadır.
>
> Öneri;
> Anız yakılmansın yasaklanması yasal düzenleme ile sağlanmalı. Toprak koruma
> yasasının önemli bir maddesi olarak toprağın verimliliğini düşürecek her
> türlü yanlış uygulama yasaklanmalıdır. Geleceğimizin gıda güvenliği olan
> topraklarımızın bu denli hoyratça kullanılması için anız yakılması kesin
> olarak yasaklanmalı; aynı zamanda çiftçilerimiz desteklenmeli ve teşvik
> edilmelidir.
> Çiftçilerin topraklarındaki anızı yakmaması için teşvikler, ödül sistemleri
> ve ek isteklendirici yönlendirmelerin yapılması gerekir. Gerekirse
> biçerdöver operatörleri de teşvik edilerek yüzeye yakın bir konumda biçim
> yapılması sağlanmalıdır. Arta kalan anız atıkları hayvan yemi olarak
> değerlendirilmek üzere anında toplanabilir. Toprakta kalan anız uygun
> mekanizasyon teknikleri ile parçalanarak toprağa karıştırılabilir. Hasat
> sonrası anında toprak tavı kaybolmadan toprak işlemenin gerçekleştirilmesi
> yanında doğrudan toprağa ekim yöntemleri anlatılabilir. Bilimsel çalışmalar
> toprak işlemeden doğrudan ikinci ürün ekiminin mümkün olduğunu hatta
> başarılıda olduğunu göstermektedir. Bu konuda tarımsal mekanizasyon
> teknikler önemli katkı sağlayabilir. Gerekirse çiftçilere mekanizasyon
> desteği sağlanarak anız yakılmasının önüne geçilebilir. Toprak işlemenin
> uzun zaman alması, traktörlerin bu sürede daha fazla yakıt ve enerji
> kullanacağı kaygısı nedeniyle anız yakan çiftçilere ucuz mazot desteği
> sağlanarak çiftçilerin anız yakmaması için isteklendirilebilir.
> Sorunun bilimsel olarak araştırmaya dayalı olarak çözülmesi için bilim
> kuruluşları ile ilgili kuruluşların ortak çalışması ortamı yaratılmalı. Bu
> konuda maddi kaynak yaratılarak çalışmaların sağlıklı yürütülmesi
> sağlanmalıdır.
> Eğitim seminerleri ve köy konferansları düzenlenerek çiftçilerin anızı
> yakmamsı konusunda bilgilendirilebilir. Ancak hepsinden önemlisi çiftçimizin
> toprağı yakmaması bilincine erişmesin sağlamak gerekir.
Kayıtlı

Nereye çevirsem gözlerimi, nereye baksam burada
gördüğüm kara yıkıntılarıdır hayatımın yalnızca
yıllar yılı yıktığım ve heder ettiğim hayatımın." Yeni ülkeler bulamayacaksın, bulamayacaksın yeni denizler. Hep peşinde, izleyecek durmadan seni kent. Dolaşacaksın aynı sokaklarda. Ve aynı mahallede yaşlanacaksın ve burada, bu aynı evde ağaracak aklaşacak saçların. Hep aynı kente varacaksın. Bir başka kent bekleme sakın,ne bir gemi var, ne de bir yol sana. Nasıl heder ettiysen hayatını bu köşecik
megane
Uzman Üye
*****

Performans: 31
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 288



« Yanıtla #3 : 30 Eylül 2009, 20:31:15 »

Anız yakmak veya orman yakma canlı sistemine çok büyük vermek gibi zaralarının yanında yanma sırasında oluşam yüksek sıcaklık toprağı oluşturan  minerallerde deişime neden olur ve toprağın üst yüzeyinin hidrofobik (suyu sevmeyen) bir yapı kazanmasına neden olur. Bu olay yağışın filtrasyonunu etkilediği için yüzey akışını arttırır, yeraltı suyunun zayıflamasına ve yüzey erozyonuna neden olur. Bu bana göre orman ve anız yangınlarının en büyük zararlarından biridir.

İhsan hocam olaya değişik bir boyut kazandırdığınız için teşekkür ederim..
(Sizden çok şey öğrenmiş birisi olarak) olayın bu boyutunu da sayenizde öğrenmiş olduk..
Kayıtlı

Ne olursan ol kendin ol, özgün ol.. MEGANE II HB
yusufcetin
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 320


« Yanıtla #4 : 30 Eylül 2009, 22:59:16 »

Anız yakmanın bir takım yararları var ama yararından çok daha fazla zararı vardır hocam. Sorunuza cevap olabilecek makaleyi aşağıdaki linkten indirebilirsiniz .

http://www.4shared.com/file/136637491/832304fd/ANIZ.html
Kayıtlı
beşgenn
Yeni Üye
*

Performans: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9


« Yanıtla #5 : 01 Ekim 2009, 08:27:45 »

gözlük hocam her şeyi yazmış
çiftçi adına kısa vadede yararlı uzunvadede zararlı bir yöntem
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic