|
|
 |
« : 22 Aralık 2011, 22:40:21 » |
|
Nüfus piramitlerini genel bir kalıba sokmak doğru mudur?Ayrıca tabanı daralan nüfus piramitleri için Japonya örnek veriliyor.("Japonya gibi büyük nüfus problemi yaşadıktan sonra hızla gelişen ülkelere özgü piramittir" diyor ders kitabı..-Japonya'nın hızla gelişmesi mi kalmış???-).Tabanı daralan nüfus piramitleri geri kalmışlıktan kurtulup gelişmekte olan ülkelere ait olması lazım değilmidir(Gelişmekte olan ülkelerin doğum artış oranlarında azalma görüldüğünden).Bunun yerine gelişmekte olan ülkeler için verilen nüfus piramitinin tabanında genişleme görülüyor.Bu ne kadar doğru?.Yine ders kitabında bir etkinlikte gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelere ait verilerle nüfus verilerinden nüfus piramiti oluşturulması isteniyor.oluşturduğunuzda gelişmekte olan nüfus piramitinin tabanının daraldığını göreceksiniz.Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler. Not:Aşağıdaki Piramitler alıntıdır.. Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapUploaded with Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapImageShack.us Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapUploaded with Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapImageShack.us Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapUploaded with Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapImageShack.us Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapUploaded with Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapImageShack.us Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapUploaded with Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapImageShack.us
|
|
|
|
|
|
 Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapYalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.
|
|
|
|
Coğrafya Biz Forum
|
 |
« : 22 Aralık 2011, 22:40:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2011, 08:20:05 » |
|
Nüfus piramitleri konusu açılmışken mantığıma hiç uymayan bir konuya değinmek istiyorum."İçe Çökük Üçgen" piramiti için 1-Bebek ölümleri azalmıştır 2-Ortalama yaşam süresi artmaya başlamıştır Yorumları bütün kitaplarda yazıyor.Fakat piramite baktığımızda 0-4 yaş grubunun (bebekler) 5 yıl sonra hızlı bir şekilde azalacağı görülebilir.Çünkü üçgen piramit her 5 yılda hızlı bir daralma göstermektedir. Yani bebek ölümlerinin azalması değil, hızlı bir şekilde bebeklerin öleceği öngörülebilir. Diğer bir husus 65 yaş üstü ile ilgili.İçe çökük üçgen piramit için "Ortalama yaşam süresi uzamıştır" yorumu yapılıyor.Halbuki bu piramitlere baktığımızda 65 yaş grubunun çok dar olduğu görülüyor.Yani yaşlı nüfus oranı çok azdır ve bu da ortalama yaşam süresinin az olduğunu gösterir. Mantıken sıraladığımızda en geri kalmış ülkenin "İçe Çökük Üçgen" olması beklenir.Fakat bütün kitaplarda en geri kalmış ülke piramiti olarak "Düzgün Üçgen" gösterilmektedir. Belki ben yanlış yorum yapıyor olabilirim.Bu konuda bilgisi olanların yorum yapmasını istiyorum.
|
|
|
|
|
|
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, Ve bir orman gibi kardeşçesine
Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2011, 10:00:26 » |
|
bende aynı kaygıları taşıyorum.gelişmekte olan ülke piramidi içe çökük değil,dışa kavisli olması gerekmezmi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2011, 14:42:41 » |
|
85 kez görüntülenen konuya sadece 2 cevap yazılmış.o arkadaşlarda aynı kaygıları dile getirmişler...forumdaki değerli coğrafyacıların yorumlarını bekliyorum...
|
|
|
|
|
|
 Linkleri görebilmek için, Kayıt Ol veya Giriş YapYalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2011, 16:05:24 » |
|
Dünyada 85 yaş ve üstü nüfusun en fazla olduğu ülke Japonya.Dolayısıyla Japonya piramidinin tepe konumunun farklı olması gerekir.Hem gelişmiş Avrupa devletlerinin çoğunda sadece doğum ve ölüm kriterlerine bakarak böyle piramitler oluşturulamaz.Aldıkları göçle ilintili olarak zaten farklı bir demografik durum ve bunun yansıması sonuçlar var.Bence de piramitler gerçeği birebir yansıtmıyor.
|
|
|
|
|
|
hayatı/ ben hep/ mavi sanmıştım/ bilmedim ki / laciverte beyaz katmışlar.
|
|
|
|
Coğrafya Biz Forum
|
 |
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2011, 16:05:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2011, 08:32:09 » |
|
gerçi yaklaşık 140 kişi bakmış ama yinede konu güncel kalsın..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Coğrafya Biz Forum
|
 |
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2011, 08:32:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2011, 18:38:51 » |
|
arkadaşlar bazı eski kaynaklarda düzgün üçken pramit için gelişmekte olan ülke pramiti diyor. içe dönük için ise geri kalmış ülke pramiti deniyor. bencede içe dönük geri kalmış olmalı üstteki daralma ileriki yaşlardada ölümlerin fazla olduğu olduğu anlamına gelmezmi yok ben yanlış biliyorsam neden üste doğru daralma var. bu daralma her yaşta ölümlerin olduğu anlamına gelmiyormu? hayırlı geceler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2011, 19:11:17 » |
|
Nüfus piramitlerini daha tam olarak mantığa oturtamadım. Öğrencilere nasıl anlatacağım ben de bilmiyorum. O yüzden fazla değinmeden , çok fazla detaya girmeden anlatmak zorunda kalıyorum. Özellikle içe bükük üçgen şekkilli piramitin yorumları piramittin şekline hiç uymuyor bu konuya hakim olan hocalarımız varsa bizi aydınlatmalarını istiyorum. saygılarımla...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2011, 20:35:58 » |
|
1. Düzgün Üçgen: Yüksek doğum ve ölüm oranlarına sahip ülkelere aittir. Örnek İngiltere 1881, Hindistan 1961 2. İçe Çökük Üçgen: 0-5 yaş grubundaki ölüm oranlarının düşmeye başladığı, buna karşılık doğum oranlarının yüksek kaldığı ülkeere aittir. Örnek Kenya, Nijerya (Gelişmekte olan ülkelerin primitidir.) 3. Arı Kovanı: Düşükdoğum oranları (dar bir taban) ve düşük ölüm oranları (en gençten en yaşlıya doğru yaş gurpları çok az belirgin) olan ülkelere aittir. Örnek İsveç, İngiltere ve Galler 4. Çan: Oldukça önemli bir zaman devresinde düşük doğum ve ölüm denendikten sonra doğum oranını arttıran bir nüfusu göstermektedir. Örnek Kanada ve A.B.D gibi gelişmiş ülkelere özgüdür. 5. Son piramit için bir ismi verilmemiş " doğurganlık oranında dikkati çeken hızlı bir düşüşün olduğu yerlerdeki durumu göstermektedir. Örnek Japonya 1930 Batı Avrupa ülkelerinin bir çoğunda, Çin 1980 Prof.Dr. Erol TÜMERTEKİN Prof.Dr. Nazmiye ÖZGÜÇ Beşeri Coğrafya (İnsan, Kültür Mekan)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2011, 20:45:12 » |
|
nüfus piramitleri ne kadar doğru tartışmak lazım. Ders kitaplarında gösterilenler kaç ülkeye ait? gelişmemiş ülkelerde gerçekten doğru bilgilere ulaşılacak sayımlar yapılıyor mu? belli bir istatistikleri var mı? bütün ülkeri aynı kategoriye dahil edebiliyor muyuz?yoksa her ülke için ayrı pirmit mi çizmek gerekiyor? gibi sorulara bu piramitler cevap vermiyor. Ama bu şekilde anlatmak zorunda bırakılıyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2011, 22:17:34 » |
|
Çan şeklindeki piramide ABD ve Kanada örneği veriliyor. Bu durum hiç değişmiyor mu? Yıllardır Hep aynı örnekler. Eğer değişmiyorsa 0-15 yaş gurubu nüfusa daha sonra ne oluyor?Başka ülkelerden gelen insanlar sadece 0-15 yaş grubundan mı? Bir diğer sorum gelişmiş, gelişmek de olan ve az gelişmiş derken ölçü tam olarak nedir? Kişi başına düşen gelir mi yoksa yaşam standartları mı? Örneğin Türkiye'ye de Nijerya'ya da gelişmekte olan ülke diyoruz. Peki bu iki ülkenin yaşam standartları, eğitim, sağlık koşulları vb özellikleri aynı mıdır? Western hocam konuyu açtığınız için teşekkürler..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2011, 00:59:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #12 : 04 Ocak 2012, 23:18:31 » |
|
Öğretmenlerimizin kafasına takılan tukarıdaki sorylara cevap verebilecek BİR AKADEMİSYEN HOCAMIZ YOK MU?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Coğrafya Biz Forum
|
 |
« Yanıtla #12 : 04 Ocak 2012, 23:18:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #13 : 05 Ocak 2012, 23:58:00 » |
|
Sevgili arkadaşlar Japonya'ya ait olan piramidin üst bölümünde yani 65 yaş üstü bölümünde hata var ben öğrencilere kitaptaki 65 yaş üstü kısmın, 80 yaş ve üstü olduğunu ve bununda ortalama yaşam süresinin uzun olması anlamına geldiğini söylüyorum. Diğer kısım çok can sıkıcı ben 2 seneden beri gelişmekte olan ülke piramidi olarak öğrencilere anlattığımız piramidin mantığını tam olarak anlayamadım; inanın birisi açıklarsa çok sevineceğim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Coğrafya Biz Forum
|
 |
« Yanıtla #13 : 05 Ocak 2012, 23:58:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #14 : 10 Ocak 2012, 00:58:23 » |
|
Ben içe bükey üçgeni anlatırken sağlık hizmetleri ve yaşam standartları eskiye göre gelişen ve buna bağlı doğum oranları artan ve bebek ölümleri azalan, gelişekte olan bir ülkenin ilk aşamadaki hali diyorum.Sonra tabanı daralan üçgeni gösterip buda gelişmekte olan bir ülkenin sonraki aşaması diyorum, çünkü nüfus politikaları ve gelişime paralel doğum oranları azalıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|