Arkadaşlar, Rusya Federasyonu doğalgaz açısından zengin buraya kadar her şey tamam fakat Doğal kaynakların zengin olması ve etkin kullanımı ülkelerin gelişmesindeki temel etkendir diyor. soru kökünde Rusya Federasyonu nun gelişmesini sadece Doğalgaz'a bağlamak ne kadar doğru? Ki doğalgazın kullanımı çok eskiye dayanmamaktadır. Şöyle bir bilgi buldum:
Sovyet Rusya doğalgazı’da 1974’te Almanya’dan başlamak sureti ile Batı Avrupa sistemine bağlandı. 1970 yılından sonra yaşanan petrol krizi, doğalgaz talebinde geniş ölçüde artışlara sebep olmuş ve hemen akabinde dünya doğalgaz üretimi 7-8 misline çıkmıştır.
Ayrıca; Dünyanın en büyük balık üreticisi olan Japonya'dır. Nasıl Japonyanın gelişiminde Deniz Ürünleri etkili olmamıştır diyorsak aynı şeyi Rusya Federasyonu- Doğalgaz bağlamında da düşünemezmiyiz.
Benim soruya yorumum böyle, siz ne dersiniz sayın hocalarım, Bir arkadaşım soruyu kopyalayabilirse sevinirim....
hocam size katılıyorum. ayrıca gelişme kavramı farklı bir durum ekonomik büyüme farklı bir durum. ikisini karıştırıyoruz çoğu zaman...