Coğrafya Biz Forum
07 Şubat 2012, 20:54:01 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Image and video hosting by TinyPic

Duyurular: Bozuk linkleri forum yetkilisine bildirmek için 'Moderatöre Bildir' linkini tıklayarak konuyla ilgili sorunu rapor edebilirsiniz.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Son Konular Giriş Yap Kayıt  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ekşi Sözlük Penceresinden: COĞRAFYA  (Okunma Sayısı 1073 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Göksel DOĞANAY

VIP Üye

Performans: 1026
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« : 09 Mart 2010, 16:49:59 »

COĞRAFYA:

ne nerdedir ve orada hangi meyve sebze yeti$ir bilimi

(ssg, 22.08.1999)
  #28971   paylaş     şikayet et  

oorenim hayatim boyunca en nefret ettiğm dersti.. neden severler bilmiyorum. ozellikle matematik cografya.. saat dilimleri, meridyendi ekinokstu.. uf uf...

(portakal, 05.11.1999 22:48)
  #51257   paylaş     şikayet et  

bana çok gıcık geliyo. sosyal sux.

(elmyra, 05.11.1999 23:22)
  #51314   paylaş     şikayet et  

cok zor ders coook, paso ezber.. deltaya ne neden olur, daglar niye kiyaya diktir sudur budur ottur

(bbsfatih, 07.01.2001 23:02)
  #298787   paylaş     şikayet et  

cografya hocalarinin hepsi fizikten bi haber oldugu icin dunyanin olusumu, daglarin olusumu, coriolis kuvveti gibi konulari sacmasapan anlatarak kafa ütülerler..

ben aldigimda adi "milli cografya" idi.. (yakinda "milli fizik" falan cikacak diye korkuyorum) surekli turkiye'nin tarimda kendine yeter bir ulke oldugu, gap tamamlanirsa guneydogu anadolu'nun yeni bir "tahil ambari" olacagi, hayvanciligin onemli bir gecim kaynagi oldugu gibi palavralar anlatilirdi..

iyi bir mufredat ve iyi egitimli hocalar tarafindan anlatilirsa sevilebilecek bir ders olabilir.. ben sevemedim..

(bkz: almanya yenilince biz de yenilmis sayildik)

(osric, 08.08.2001 01:41)
  #583488   paylaş     şikayet et  

yeryuzunun tamaminin ya da bir bolumunun fiziki ozelliklerine ve bu ozelliklerin insan ve onun ya$ami uzerindeki etkilerini inceleyen bir bilimdir.

(annie, 09.09.2001 20:08)
  #639521   paylaş     şikayet et  

ogrencilerin chok buyuk bir chogunlugunun kabusu olan, bir sene ichinde hem cografyanin ne olduunu, nelerle ilgilendiini, yeryuzu $ekillerini, dubyayi, uzayi, zarti, zurtu, bunlarin yaninda da turkiye cografyasini beyninize sokmaya chalistiklari, hayatiniz boyunca olabilecek en ciddi munasebetinizin öss'deki 15-20 soruyla sinirli kalmasinin hayirli olacagi, dayanilmaz, ogrenilmez, yakla$ilmaz ders...
(bilim dali olarak degerlendirmek bile istemiyorum...)

(kafa, 24.03.2002 23:04)
  #1140875   paylaş     şikayet et  

turkiye'de ismi sirri erinc ile bol bol anilan bi tane ders*.

(dirtyharry, 24.03.2002 23:34)
  #1140954   paylaş     şikayet et  

hayat boyu nefret ettigim ders. herkes tarafindan nefret edilen,dersi veren hocalarin da en az dersin konusu kadar sevimsiz oldugu kusulasi ders.

(firuze, 02.12.2002 17:13)
  #1923365   paylaş     şikayet et  

insanların yaşadıkları yerlerin özelliklerni ve bunların etkilerini inceleyen bilim dalı.
konuları:
1- fiziki konular (doğal, tabii)
2- beşeri (siyasi) konuşar
3- ekonomik konular

prensipleri
1- nedensellik
2- dağılış
3- ilgi-bağlılık

(rahatsiz, 16.12.2002 15:41)
  #2022318   paylaş     şikayet et  

hocaların nası olup da tercih kagıdına yazdıgını merak ettiren bolum

(angelic purple, 04.11.2003 08:12)
  #3538418   paylaş     şikayet et  

pkk sempatizanlarinin pek cok sevdigi kelimedir. turkiye demekten, anadolu demekten imtina ederler cografya derler.

(vinyl, 13.06.2004 22:26)
  #4698217   paylaş     şikayet et  

coğrafya kaderdir.*

(incarnate, 07.10.2004 21:46)
  #5979096   paylaş     şikayet et  

her ne kadar türkiyede ezber dersi olarak bilinen sosyal bilim dallarından biri olsa da, özellikle 21. yyın bilinçli olmaya aday insanlarının ilgisini çeken, çekmesi gereken, sadece bir genel kültür aracı olarak değil, ülkelerin matematiksel konumlarının dünyaya (ve hatta modern dünyaya) olan etkisini, dünyanın neresinde hangi insanlar niçin o mekana konuşlanmış sorularının cevabını, hangi yeraltı kaynaklarının nerde olduğu konusunu öğrenciye aktarılmasıyla hangi ülkelerin nasıl kalkınabildiği sorularının yanıtını veren, etrafınızda gördüğünüz (belki de görmediğiniz) deltalar, sıradağlar, menderesler gibi şekillerle karşılaşıldığında taş devrinden kalmış odun gibi bakakalmamanızı sağlayarak farkında olmasanız da kısa zamanda bir çok bilgiyi beynimize işleyen, bu sayede dünyada olup biteni daha net görebilmenizi sağlayan, coğrafya bilgisini günümüz standartları ve çağdaş dünyayla birleştirebilen beyinlerin bunu anlamakta zorlanmadıkları gibi bundan büyük bir keyif alacaklarını tahmin ettiğim ve belki müfredata ülkelerde yetişen bitki türleri (bkz: flora) ve o ülkede yer alan hayvan türleri (bkz: fauna) gibi konular da eklenir ve bunlar görsel olarak öğrenciye yansıtılırsa tadından yinmeyecek olduğuna inandığım bilim dalı.

(limnades, 07.10.2004 22:46)
  #5979725   paylaş     şikayet et  

bu derse her daim atlas ile birlikte istirak edildiginden, can sikintisinin olmamasi gerekir aslinda. atlasi açip, içinden sirayla -misal avrupa- kitalari incelemek, hangi ülke daha güzelmis, içinden hangi nehirler geçermis, sira arkadasina "londra mi? paris mi? madrid mi? seç birini!" diye soru sormak, gayet eglenceli. bir yerleri gezdigini düsünmek, elinle oralari takip etmek gibi atraksiyonlarin yapildigi genel kültür dersidir cografya.

(kukuletali, 15.04.2005 21:16 ~ 21:18)
  #7311403   paylaş     şikayet et  

burcu güneş'in şarkısı.sözleri:

havadan mıdır, sudan mıdır kırk derece ateşim
dalgalardayım uçuyorum, gülümsüyor güneşim
yok bir sırdaşım, çok arkadaşım ah şu dünyada
bir su damlası içinde, çocukluğum hala

le layle le layle, le layle lay le lay le

gezdim iklim iklim geldim sana
baştan çıktım bu nasıl coğrafya
usul usul yaklaş bana
kaynasın kanım gel yorul kollarımda

(camel trophy, 27.08.2005 22:50)
  #8093433   paylaş     şikayet et  

sanırım biz yavrucaklara genel kültür edindirmek için programlanmış, bünyesinde dağlar, tepeler, başka başka ülkeler hakkında bilgiler barındıran,(bir fen bilimi olmasına rağmen) astronomi bilgilerini de yetersiz biçimde kapsamına alan, atlassız gidilmeyen ama atlasla gidildiğinde de atlasın hiç kullanılmadığı ders..
kanaatimce bu ders ağırlığını sözel bölüm dersi olmakla kaybeder.

(cnone, 03.11.2005 20:23 ~ 11.11.2005 10:48)
  #8475413   paylaş     şikayet et  

diyalektik materyalist acidan bakildiginda, ne nerden akar hangi dagdan cosar sorularindan cok, yer, mekan ve doga, kapitalist uretim biciminde nasil kim tarafindan ve kimin icin uretilir gibi sorularin cevaplarinin anlasilacagi dusun alani

(ajax, 03.12.2005 09:04 ~ 21:54)
  #8634196   paylaş     şikayet et  

icinde cok farkli uyusmaz fraksyonlari barindiran bilim dali. bir tarafinda uydu marifetiyle uzaydan sivilce patlatmakla ugrasanlari, obur tarafinda "spatio-temporality" uzerinden en guncel ekonomi-politik sorunlara kafa patlatanlari barindiran disiplin. herhalde bu sebeptendir ki marxist cografyaci david harvey durumu nacizane "geography is what geographers do" lafiyla ozetlemekle yetinmistir.

(ajax, 03.12.2005 22:33)
  #8637246   paylaş     şikayet et  

aslında lisede bize öğretildiği gibi iç bayıcı, beyin sikici birşey olmadığı üniversitede bu alanla akademik olarak ilgilenmeye başlanıldığında farkediliyor. bir farkediyoruz ki, yaşamımızdaki en küçük şeyleri bile etkileyen muazzam birşey bu coğrafya, çünkü coğrafya doğanın kendisi. tarih boyunca insan ilişkilerini, toplum yapılarını, politik yapılanmayı falan en çok etkileyen şey coğrafya(bkz: politik coğrafya). bir sosyal bilim sayılamayacağını, aslında gayet bir pozitif bilim olduğunu ve sosyal alanının sadece beşeri coğrafya alanıyla işin içine girdiğini* öğreniyoruz. hele coğrafyanın yer ismi, göl ismi, şeker fabrikası ismi ezberlemekle uzaktan yakından alakası olmadığını öğreniyoruz. ne yazık bize, bu kadar zevkli bir bilimi bok gibi anlatan berbat bir ortaoğretim sistemimiz var.

coğrafya'nın aslında tarihte ne kadar etkili olduğu konusunda örnek bir yazı için (bkz: avrupa'nın gelişme sebepleri/@iwillshowyouwhatitmeans)

(iwillshowyouwhatitmeans, 23.12.2005 16:09 ~ 27.12.2005 21:59)
  #8774717   paylaş     şikayet et  

modern coğrafya;
insan, hayvan ve bitki topluluklarının dünya üzerindeki dağılışlarını ve bunların birbirleri arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır.

(temizkopat, 28.12.2005 22:34)
  #8818028   paylaş     şikayet et  

amerika'nın kuveyt'i işgalinin de, irak'ı işgalinin de altında yatan hep o ülkelerin sahip olduğu coğrafyasıdır. coğrafya bir ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını etkileyen, dolayısıyla ekonomisini ve siyasetini etkileyen üç boyutlu bir ortamdır. bu nedenele ülke yöneticilerinin ülkenin tüm yeraltı ve yerüstü varlıklarından haberdar olmaları gerekir ki, ülkelerini daha iyi yönetebilsinler. aksi halde, cebindeki paranın hesabını bilmeyen bir insanın gereksiz yere harcama yapmasına benzer yönetimleri...

(frelin, 24.01.2006 22:19)
  #9005567   paylaş     şikayet et  

kuresellesme nidalariyla birlikte enterasan bir sekilde uzlasmaz iki farkli soylemde zikredilen, celiskilerin cocugu, yanlis anlasilma sampiyonu dusun yumagi.

bu soylemlerin ilkine gore artik kuresellesmeyle birlikte cografya asilmis ve onemsizlesmis durumdadir. para heryere saniyesinde akar, mesafeler kisalmistir, dunya devasa bir koye donusmustur. ingiltere'deki iletisim devlerinden birinin reklam slogani bunun guzel bir ifadesidir: geography is history (cografya tarih oldu). buna gore artik onemsiz bir detaydir cografya, her yer ulasilabilirlik uzerinden tanimlanan tek tip "yakin mekan"a donusmustur. boylece cografya olmustur, allah rahmet eylesindir.

gelgelelim kaynagi ayni olan (kuresel sermaye+yonetici elit) ikinci bir soyleme gore, cografya her zamankinden daha da muhimdir. 1980'de ilk kuresellesme ve cografyasizlasma nidalari yukselirken donemin amerikan savunma bakani harvard rektorunu arayip bizzat evvelce kapattigi cografya bolumunu yeniden acmasini istemistir. sebebi aciktir: cografya insanin, ekonomik faaliyetlerinin, dogal kaynaklarin, fiziki ozelliklerin kureye dagilisini inceler ve bunlari sabitleyip soyutlayarak karsilastirilabilir bir duzleme yansitir (harita). bunlar bilinmeden, ornegin irak'a mudehale etmek mumkun degildir. bu anlamda asildigi ve onemsizlestigi iddia edilen cografya, kuresellestigi ve tektiplestigi iddia edilen dunyanin her bir yerel bolgesinin detayini cikarmak,gis teknikleriyle uzaydan fotograflamak, her bir topografyanin tum detayini bilinebilir kilarak sermaye hizmetine acmakla yukumlu bir alan olmaya dair goz kirpmaya baslamistir.

ornek: su anda amerika'da devlet tarafindan calistirilan cografyaci sayisi tum zamanlarin en yuksek sayisina ulasmistir.

cografyanin zavalli bunyesine bu kadar celiski yetmezmis gibi bir de neil smith ve david harvey gibi marxist cografyacilar cikar ve butun bunlarin materyalist diyalektik acidan analizini yaparak elestirir, disiplini iyice bi maymuna cevirirler.
oh! iyi ki de yaparlar.
not: cografyanin celiskili iki soylemde zikredilmesi fikri neil smith'in american empire kitabindan alintidir.

(ajax, 14.09.2006 19:16 ~ 09.10.2006 01:28)
  #10041325   paylaş     şikayet et  

"...
chicago'da siyah olmayan tek kişi yok. new york'ta güneş kış ortasında taşları kızdırıyor. brooklyn'de otuz yaşına canlı girenlerin heykelleri dikilse yeridir. miami'nin en iyi evleri çöplerden yapılmış olanlar. sıçanların kovaladığı mickey hollywood'dan kaçıyor.
chicago, new york, brooklyn, miami ve hollywood; bunlar haiti'nin en sefil varoşu cite soleil'deki mahallelerden bazılarının adları.
"
zamanın ağızları, eduardo galeano, çitlembik yayınları, 2004

(asklepios, 27.06.2007 01:06)
  #10984684   paylaş     şikayet et  

insanı, doğayı ve bunlar arsındaki etkileşimi ; bu etkileşimden meydana gelen olay ve olguları ilgi bağlılık, nedensellik, dağılış gibi kendine özgü prensiplerle açıklayan bilim dalı.

(fansiz cpu, 19.11.2007 19:43)
  #11721755   paylaş     şikayet et  

müfredatı liselerin dört yıla çıkarılmasından sonra abuk bir hale getirilmiş ve hem müfredatın garipliğinden ötürü, hem de öğrencilerin araştırmaya yöneltilmesi amacıyla kitaplarının içi boşaltılmış derstir. artık türk kültürü ve türk kültürünün genel özellikleri diye başlıklar var mesela coğrafya kitaplarında. özellikle türk kültürünün özellikleri çok güzel ele alınmış*:
"coğrafi konumu ve köklü geçmişi nedeniyle insan sevgisini ve dünya barışını ele alması"*

(analjezik, 29.07.2008 11:51)
  #13723858   paylaş     şikayet et  

hayatım boyunca en sevdiğim dersti. sanırım sebebi haritalarla aramın çok iyi olması. hala elimde atlas olunca saatlerce oyalanabilirim. esas merak ettiğim, tarih denen mendebur ders her iki senede bir temcit pilavı gibi, hem de büyümemize rağmen hep aynı sözcüklerle peşimizde koşturup kabus olup rüyalarımıza (en azından benim) girerken, üniversitede coğrafyanın neden bir kalemde silinip atıldığıdır. halbüse dünyada tarihe dair birçok şeyi anlayabilmek için coğrafya bilgisi şart değil midir?

kınıyorum.

(minikhipopotamcezve, 17.09.2008 10:57)
  #14035345   paylaş     şikayet et  

jules verne kitapları okuyarak büyüdüyseniz coğrafyanız ister istemez çok iyidir.

(uf, 19.12.2008 09:47)
  #14628018   paylaş     şikayet et  

(bkz: geography is history)

(ajax, 19.01.2009 00:05)
  #15098630   paylaş     şikayet et  

burcu güneş'in ay şahit'inden (2004):

söz: aysel gürel
müzik: burcu güneş
düzenleme: tufan taş
elektrik / akustik gitar: nurkan renda
elektrik / akustik: ismail tunçbilek
perküsyon: mehmet akatay

(bir de bana sor, 15.07.2009 03:48)
  #16488436   paylaş     şikayet et  

"coğrafya ülkelerin kaderini belirler!" * *

(m0ruzak, 18.10.2009 20:58)
  #17053062   paylaş     şikayet et  

-ege bölgesi neden girintili-çıkıntılıdır?
-çünkü dağlar karadenize paralel ege denizine dik uzanır hocam.
-türkiye'nin yüzölçümü?
-814.578 km^2 dir hocam

-coğrafi konumumuz?
-36-42 kuzey paralelleri 26-45 doğu meridyenleridir hocam.

.....

gibi klasik soru ve cevaplarını hatırlayabildiğim, ortaokul ve lise yıllarının kabusu; sıkıcı ders.

bir de "sen hiç ateşböceği gördün mü"isimli muhteşem oyunda, coğrafya öğretmeninin demet akbağ'a sorduğu "ülkemizin coğrafi özelliklerini anlat bakalım" tarzında bir soruya verdiği muhteşem cevap kaldı aklımda:

ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili cennetten bir köşe olup, aslında sadece köşeyi dönenler için cennettir.

(heavyman, 05.11.2009 16:34)
  #17187293   paylaş     şikayet et  

kaderimizdir.

Coğrafya Biz Forum
« : 09 Mart 2010, 16:49:59 »

nisa2696

VIP Üye

Performans: 90
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 09 Mart 2010, 16:56:00 »

bu yorgunlukta epey güldüm hocam, paylaşımınız için teşekkürler...

Ve yalnızlık, sigara külü kadar yalnızlık!
Ve toprağın rüyaya yılan gibi girişi.
Sana da Monna Rosa, taş bebeği bıraktık.
Ellerinde kılçıklı balıkların bir dişi.
Senin hatıran gibi büyük, yeni, karanlık;
Senin hatıran kadar Allah ve şeytan işi...
Ve yalnızlık, sigara külü kadar yalnızlık!
özlem1

Uzman Üye

Performans: 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 09 Mart 2010, 22:34:38 »

"müfredatı liselerin dört yıla çıkarılmasından sonra abuk bir hale getirilmiş ve hem müfredatın garipliğinden ötürü, hem de öğrencilerin araştırmaya yöneltilmesi amacıyla kitaplarının içi boşaltılmış derstir. "

Bazı tanımlar  duygularıma tercüme olmuş.TEŞEKKÜRLER.
esadaş

Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 09 Mart 2010, 22:53:57 »

istemeyerek yazdığım ve okuduğum bir bölümdü.Ama şu an bir coğrafya aşığıyım.Lütfen  olumsuz eleştiriler yapılırken daha insaflı olunsun.Coğrafya benim hassas noktam üzülüyorum
piriii_reis

Sürekli Üye

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #4 : 09 Mart 2010, 23:29:58 »

Ben pek gülemedim aksine üzüldüm hocam..
yorumlar facia..
Gerçi okula başladığım ilk günden beri her coğrafya okuyorum dediğim her kişi öğğ hiç sevmezdim diyordu alıştım artık
Belkide böyle kusulası bir ders imajı oluşturan bizlerizdir Undecided
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2010, 23:29:58 »

piriii_reis

Sürekli Üye

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #5 : 09 Mart 2010, 23:32:45 »

ama bazı yorumlar var ki gerçekten güzel hakkını yememek lazım
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2010, 23:32:45 »

Erdal Taşlıçukur

VIP Üye

Performans: 27
Çevrimdışı Çevrimdışı

beypazarı-ankara

« Yanıtla #6 : 09 Mart 2010, 23:55:51 »

her dersi öğetmeni ile birlikte anımsamıyor muyuz biz de? o halde bu sonuçların hepsinin nedeni biz sayılırız arkadaşlar.umarım benim öğrencilerim böylesine olumsuz yorumlar yapmazlar.

ayrıca "müfredatı liselerin dört yıla çıkarılmasından sonra abuk bir hale getirilmiş ve hem müfredatın garipliğinden ötürü, hem de öğrencilerin araştırmaya yöneltilmesi amacıyla kitaplarının içi boşaltılmış derstir. " ifadesine katılmıyorum. sadece yeni müfredatın gereklerinin yeterince anlaşılmadığını ya da alışkanlıklarımızı terkedemediğimizden sıkıntı yaşadığımızı düşünüyorum.

BENÇOKAYRILIKLARGÖRDÜM
OYÜZDENBİTİŞİKYAZIYORUM
"HERŞEYİ"
Badem303

VIP Üye

Performans: 16
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 10 Mart 2010, 07:36:34 »

cografya hocalarinin hepsi fizikten bi haber oldugu icin dunyanin olusumu, daglarin olusumu, coriolis kuvveti gibi konulari sacmasapan anlatarak kafa ütülerle....
Aslında şu yazılan konusunda haklı bir yanı var:)  dağ oluşumunu biliyorum ama fiizk ve kimyaya tam hakim degiliz.. olamayızda zaten hangi birine tam hakim olalımm.. meterolojim jeolojimi botanik mi.................daha nicee bilimm daları
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Coğrafya Biz 2003-2012 © | Sadece Coğrafya | Sitemap | Forum Haritası

Sitemizde bulunan tüm içerikler tamamen tanıtım amaçlı olup, Hak sahipleri tarafından site yönetimine bildirilen dosyalar, paylaşımdan kaldırılacaktır.
Uzmanweb Net
Bu Sayfa 0.119 Saniyede 28 Sorgu ile Oluşturuldu