Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çinko Eksikliği ÖLÜM Nedeni  (Okunma Sayısı 928 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yerköy
Ziyaretçi
« : 12 Kasım 2006, 16:07:41 »


Çinko eksikliği ölüm nedeni
Çinko eksikliği, dünya nüfusunun üçte birinde görülen bir sorun. Bunun neden olduğu hastalıklardan ise yılda 1 milyon kişi ölüyor.
12 Kasım 2006 09:43

 

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise fiziksel ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın önemli bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük çalışma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, depresyon ve daha birçok sağlık sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.

Minerallerin her birinin eksikliğinin sağlık açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, özellikle çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi. Çinko yetersizliğinin, fiziksel büyümeyi sınırlandırabildiğini, zihinsel yeteneği köreltebildiğini ve bağışıklık sistemine zarar verebildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

''Bu mineralin eksikliği, ayrıca sıtma, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların önünü açabiliyor. Dünya nüfusunun muhtemelen üçte birini farklı düzeylerde etkileyen çinko eksikliği her yıl önemli bölümü çocuk olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açmaktadır. Dünyada çinko eksikliği oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 10, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 61 civarındadır.''

-EKONOMİK ŞARTLAR YETERSİZ BESLENMEYE YOL AÇIYOR-

Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik şartlar ve eğitim seviyesi farklılıklarına bağlı olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının az olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi.

Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan çok hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu az gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, ayrıca fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi.

Kalsiyum ve sebzelerin çinkonun emilimini etkilediğini ifade eden Boyacıoğlu, ''Proteinli gıdalarla alınan çinko ise vücut tarafından daha iyi emiliyor. Çinko eksikliğinin çözülmesi için birçok ülkede çalışmalar yapılıyor. Çinko içeren gıdaların tüketiminin artırılması yolunda ve ayrıca gıdaların çinkoyla zenginleştirilmesi kapsamında önemli adımlar atılıyor'' dedi.
AA
 
 MENDERES KILIÇARSLAN -YOZGAT
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic