Coğrafya Biz Forum
23 Mayıs 2012, 05:39:45 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Image and video hosting by TinyPic

Duyurular: "Bu konuya teşekkür et" butonunu tıklayarak döküman gönderen veya siteya katkı sağlayan üyelere teşekkür ederebilirsiniz.Bir teşekkür mesaj sayınıza +1 olarak yansıyacaktır

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Son Konular Giriş Yap Kayıt  

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dördüncül ve Beşincil Ekonomik Faaliyetler...?  (Okunma Sayısı 5519 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ferhatca80

Uzman Üye

Performans: 184
Çevrimdışı Çevrimdışı

Balıkesir

« : 26 Aralık 2011, 20:17:41 »

müfredata yeni konu eklemeyi hüner bilen değerli büyüklerimiz ekonomik faaliyetler konusuna dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler diye ekleme yapmışlar. merak ediyorum üçüncül faaliyetlerin ne eksikliği vardı da böyle bir ekleme yapmaya gerek duyuldu? ayrıca dördüncül faaliyette belirtilen yönetim ile beşincil faaliyet içindeki yönetim arasındaki ince farkı değerli büyüklerimiz çok mu aramışlardır acaba? "gözlerimi kaparım vazifeme bakarım" düsturuna binaen bu ekonomik faaliyetlere hangi meslekleri örnek verebiliriz?
Coğrafya Biz Forum
« : 26 Aralık 2011, 20:17:41 »

alfred

Uzman Üye

Performans: 18
Çevrimdışı Çevrimdışı

Herkes için coğrafya

« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2011, 20:31:42 »

Dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler araştırmacılar arasında tam bir birlik sağlanmamış faaliyetlerdir. Bu yüzden bence lise müfredatında yer almamalıydı. Henüz otoriteler arasında birlik yokken biz birçok mesleği hangi ekonomik faaliyet grubuna dahil edeceğiz diye düşünüp duracağız ve çok şey karışacak Sad

Nazmiye Özgüç Ekonomik Coğrafyaya Giriş'te bu konuyla ilgili şunları yazmış:
Bununla birlikte, üçüncül sektör içinde yer alan faaliyetlerin çokluğu ve çeşitliliği,
bunların çok basit bir beceriyle gerçekleştirilenlerinden çok karmaşık bilgiye ihtiyaç duyanları
göz önüne alındığında daha fazla grup ayırma girişimler de yapılmıştır. Örneğin üçüncül
faaliyetler içinden teknolojik bakımdan ileri ülkelerde, sayıları gittikçe artan birçok insan bilgi
toplama, işleme, değiştirme ve yayma işiyle uğraşmaları dördüncül (kuaterner) faaliyetler
olarak bir grubun ayrılmasına gidilebileceğini göstermektedir. Bu, bilgisayar çağının, uydu
bilgi aktarma (transmisyon) devrinin ve önceden tahmin edilemeyen miktar ve hacimdeki
bilgi birikiminin bir ürünüdür. Coğrafi bilgi sistemlerini (GIS Geographical
Information Systems) ortaya çıkaran coğrafyacılar da bu dördüncül faaliyetlere önemli katkıda
bulunmaktadırlar. Bazı ekonomik coğrafyacılar da beşinci bir düzey daha ayırt etmektedirler ki bu da kısaca
beşincil (kuiner) faaliyetler grubudur ve karar verme faaliyetleri olarak da anılabilir. Bunlar,
dünyada sayıları büyük ölçüde artan belli başlı şirketlerine rehberlik eden işletme ya da
kontrol fonksiyonu faaliyetleridir ve bu faaliyetlerde kararlar kuaterner faaliyetlerden akan
bilgi temeline dayandırılarak verilir. Her ne kadar az sayıda kişi beşincil denilen bu
fonksiyonları icra ediyorsa da, bunların dünya ekonomisindeki etkileri korkunç büyüktür
(Tümertekin ve Özgüç 2011).
musebay

Uzman Üye

Performans: 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2011, 20:35:08 »

Sayın hocam onları ben üçüncül faaliyetler olarak verdim. Öğrenciler sorduklarında saçmalamışlar böyle birşey yok dedim. Bence çok lüzumsuz bir iş olmuş. Biliyorsunuz kitap sadece yardımcı kaynak önemli olan sizsiniz.
svc84

Uzman Üye

Performans: 11
Çevrimdışı Çevrimdışı

Her akan su yatağını bulur mu...

« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2011, 20:40:08 »

saygıdeğer hocalarım. maalesef ülkemizde işe adam yerine adama iş verildiğinden böyle saçma sapan sonuçlar ortaya çıkıyor. coğrafya alanında akademisyen olsun öğretmen olsun oldukça yetkin kişiler dururken sırf elin iyisinden benim kötüm daha iyidir mantığı beslendiği için uğraşması da bizlere düşüyor. biraz daha zorlayalım isterseniz mesela 1. faaliyeti kendi içinde 1 a 1 b diye filan ayıralım. daha karışık olur ne güzel. kimse de ne yaptığımızı anlamaz. eğitimin içten içe nasıl çökertilmeye çalışıldığı okullara yollanan sözde bedava  kitaplardaki saçma sapan karalamalardan görülebilir.
alfred

Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Herkes için coğrafya

« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2011, 20:45:06 »

Sayın hocam onları ben üçüncül faaliyetler olarak verdim. Öğrenciler sorduklarında saçmalamışlar böyle birşey yok dedim. Bence çok lüzumsuz bir iş olmuş. Biliyorsunuz kitap sadece yardımcı kaynak önemli olan sizsiniz.

keşke dediğiniz gibi sadece kitapta olsaydı. ama yenilenen müfredatta "Birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül ve beşincil faaliyet sınıflarına göre ekonomik faaliyet türleri işlenir." diye yazıyor. Bu durumda bu bilgileri de vermemiz gerekiyor.
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2011, 20:45:06 »

ibrahim kılıç

Üye
**

Performans: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2011, 21:08:45 »

okul kitaplarını çok mu takip ediyoruz. ben elimden geldiüi kadar takip etmiyorum
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2011, 21:08:45 »

atahan

Üye
**

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2011, 21:22:17 »

bu kadar tartışmalı konuların müfredata  alınması iyi olmadı.öğrencilerin kafasını çok karıştırıyor.ayrıca kimi öğrenciler bu tip konuların coğrafya ile ne ilgisi var diye düşünüyor.beşeri coğrafya konularında tarihe çok girdiğimizden öğrenciler zaman zaman afallıyor.işin içinden sıyrılmak için coğrafya ''BİLİMLER TOPLULUĞUDUR''zırvasını söylemek durumunda kalıyoruz.
alfred

Uzman Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Herkes için coğrafya

« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2011, 22:38:09 »

ya benim anlamadığım şey ulaşımı üçüncül faaliyete değil de dördüncül ve beşincil faaliyetlere bağlamış. Yani şoför, pilot, makinist, kaptan.. bunlar dördüncül ve beşincil faaliyette mi ?
BİLGE BADEM

Uzman Üye

Performans: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #8 : 26 Aralık 2011, 22:48:51 »

2010 TÜİK verilerine göre çalışanların ekonomik faaliyetlere dağılımını yüzde olarak şöyle vermiş: birincil 26,  ikincil 26,üçüncül 48 anlayacağınız devletin istatistik kurumunun dördüncül ve beşincil faaliyetlerden haberi yok.birileri kendince birşeyler uyduruyor sonrada ona uymamız isteniyor.eğititimi dördüncül faaliyetin içine almış daha önce öğrettiklerimiz sil baştan

bilge badem
jewella

Üye
**

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

trust me i am a geographer!

« Yanıtla #9 : 26 Aralık 2011, 22:52:03 »

gerçekten çok gereksiz olmuş ama ben de verdim kitapta var diye.. boş yere kafa karıştırmaktan başka işe yaramıyor bnce.özellikle beşincili son derece gereksiz buldum
yusufdukkel

Uzman Üye

Performans: 85
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 27 Aralık 2011, 01:13:33 »

Bu mantığa göre binlerce yıl önce tekerleğin icadıyla aslında dördüncül ve beşincil faaliyetler de ortaya çıkmış oluyordu. Çünkü kağnıyı kullanan kişi hem bir ulaştırma hizmeti sağlamış hem de kağnıyı sevk ve idare sırasında yolun, havanın, yükün ve hayvanın durumuna göre yoğun bir kontrol ve karar verme performansı gösterdiği için bu guruptadır diyebiliriz.Smiley

İskenderun Demirçelik Anadolu Lİsesi
deryaa

Deneyimli Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #11 : 27 Aralık 2011, 20:26:52 »

ya benim anlamadığım şey ulaşımı üçüncül faaliyete değil de dördüncül ve beşincil faaliyetlere bağlamış. Yani şoför, pilot, makinist, kaptan.. bunlar dördüncül ve beşincil faaliyette mi ?

Birçok yardımcı kaynakta ulaşım üçüncül faaliyetlerde yer alıyor,ve ben de o şekilde verdim.
Zaten dördüncül ve beşincil diye vermedim.
Geçen sene üçüncül faaliyette olan ulaşım ne oldu da diğer gruba girdi ?
vural1967

Yeni üye
*

Performans: 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 27 Aralık 2011, 20:47:20 »

dördüncül ve beşincil faaliyetler neden grafiklerde ve etkinliklerde yer almıyor sadece bilgi olarak verilmiş galiba zamanları yetmememiş.....somali bulgaristan ve alamnya örnekleri gibi bu garfiileri beşli çizicez galiba.....
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #12 : 27 Aralık 2011, 20:47:20 »

soner79

VIP Üye

Çevrimdışı Çevrimdışı

SONER AKTAŞ/ KONYA/EREĞLİ ANADOLU İHL

« Yanıtla #13 : 27 Aralık 2011, 21:07:45 »

BEN DE BİRİNCİL,İKİNCİL VE ÜÇÜNCÜL FAALİYETLER OLARAK ANLATTIM.DÖRDÜNCÜ VE BEŞİNCİ FAALİYETLERİ ÜÇÜNCÜYE BAĞLANTILI OLARAK ANLATTIM...4 VE 5. FAALİYETLERİN BİR ANLAMI YOK YANİ...

KOZANOĞLU
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #13 : 27 Aralık 2011, 21:07:45 »

m.şahin

Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Bu Üyenin Avatarı Yok

« Yanıtla #14 : 27 Aralık 2011, 21:20:53 »

Dördüncül ve Beşincil Ekonomik Faaliyetleri Üçüncül Faaliyetlerin alt grubu olarak vermek karmaşayı azaltacağı düşüncesindeyim.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Coğrafya Biz 2003-2012 © | Sadece Coğrafya | Sitemap | Forum Haritası

Sitemizde bulunan tüm içerikler tamamen tanıtım amaçlı olup, Hak sahipleri tarafından site yönetimine bildirilen dosyalar, paylaşımdan kaldırılacaktır.
Uzmanweb Net coğrafya
Bu Sayfa 0.136 Saniyede 30 Sorgu ile Oluşturuldu