Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sanayi Bitkileri Zeytin ile İlgili Bir Soru???  (Okunma Sayısı 5483 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
know_all_oqan
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 24



« : 02 Aralık 2008, 20:22:19 »


Neden Yağlık Zeytin Yani Yağ Elde Edilen Zeytin Ege'de Sofralık Olan Zeytinde Marmara'da(gemlikte) olur?? Bi Zahmet Yorumlarınızı Bekliyorum.. Kolay Gelsin
Kayıtlı
nht_82
Uzman Üye
*****

Performans: 23
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 286

Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur.


« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2008, 20:27:13 »

sıcaklıkla ilgili olması lazım, güneyde sıcaklık değerleri daha yüksek oldugu için zeytinin yağ oranı daha fazla,kuzeyde ise yağ oranı az etli zeytinler yetişiyor diye biliyorum ben
Kayıtlı

Herşeyden önemlisi ne kadar daha yaşayacağınızı sanıyorsunuz?Huh?
yusufcetin
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 320


« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2008, 20:29:52 »

Hocam sıcaklıkla alakalı bir durum. Sıcaklık değerinin yüksek olduğu sahalarda zeytinin yağ oranı yüksek oluyor. Zeytin tarımına uygun ancak sıcaklığın azaldığı yerlerde zeytinin yağ oranı düşüyor.
Kayıtlı
srhtklc
VIP Üye
******

Performans: 16
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 740



« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2008, 20:30:27 »

Yağlık Zeytin Yani Yağ Elde Edilen Zeytin Ege'de Sofralık Olan Zeytinde Marmara'da(gemlikte) olur ifadesi aslında doğru değil. Ege zeytinleri daha çok yağ üretiminde kullanılırken, marmara zeytinleri sofralık olarak tüketilir. Bunun nedeni iklim koşullarıdır. Marmara daha nemli olduğundan zeytin taneleri daha iri olur.
Nitekim son on yıllık süreçte Ege'de sulama yapılarak yetiştirilen zeytinler (özellikle Akhisar çevresinde) iri tanelidir ve yağ üretiminin yanında sofralık olarak da piyasaya sunulmaktadır. Daha önceleri Gemlik civarının sofralık zeytindeki saltanatı, yavaş yavaş Akhisar'la paylaşılmaktadır.
Kayıtlı
yusufcetin
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 320


« Yanıtla #4 : 02 Aralık 2008, 20:31:29 »

sıcaklıkla ilgili olması lazım, güneyde sıcaklık değerleri daha yüksek oldugu için zeytinin yağ oranı daha fazla,kuzeyde ise yağ oranı az etli zeytinler yetişiyor diye biliyorum ben

pişti olmuşuz hocam Smiley
Kayıtlı
nht_82
Uzman Üye
*****

Performans: 23
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 286

Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur.


« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2008, 20:33:30 »

evet bende sizin yoruma bakıyodum farklı bişey varmı diye aynı şeyleri yazmışız hocam:)Smiley
Kayıtlı

Herşeyden önemlisi ne kadar daha yaşayacağınızı sanıyorsunuz?Huh?
nht_82
Uzman Üye
*****

Performans: 23
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 286

Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur.


« Yanıtla #6 : 02 Aralık 2008, 20:35:33 »

sıcaklıkla ilgili olması lazım, güneyde sıcaklık değerleri daha yüksek oldugu için zeytinin yağ oranı daha fazla,kuzeyde ise yağ oranı az etli zeytinler yetişiyor diye biliyorum ben

pişti olmuşuz hocam Smiley
aynı terde olsak aynı şeyleri konuşsak ve birlikte yorum yapsak heralde bu kadar benzer olurdu Smiley
Kayıtlı

Herşeyden önemlisi ne kadar daha yaşayacağınızı sanıyorsunuz?Huh?
know_all_oqan
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 24



« Yanıtla #7 : 02 Aralık 2008, 20:38:56 »

Sağolun. Teşşekürler. Emeğinize Sağlık. İyi Geceler...
Kayıtlı
yusufcetin
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 320


« Yanıtla #8 : 02 Aralık 2008, 20:42:25 »

sıcaklıkla ilgili olması lazım, güneyde sıcaklık değerleri daha yüksek oldugu için zeytinin yağ oranı daha fazla,kuzeyde ise yağ oranı az etli zeytinler yetişiyor diye biliyorum ben

pişti olmuşuz hocam Smiley
aynı terde olsak aynı şeyleri konuşsak ve birlikte yorum yapsak heralde bu kadar benzer olurdu Smiley

Bence de hocam:) Pişti olmuşuz diye yazarkende aklımdan geçti acaba benden önce bunu da yazar mı diye:)
Kayıtlı
serenato
Uzman Üye
*****

Performans: 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 205



« Yanıtla #9 : 03 Aralık 2008, 07:17:32 »

Arkadaşlar rüzgarlada alakalı olabilir mi ? Egedeki zeytinlikler çok fazla rüzgara maruz kalmazken Marmara zeytinlikleri rüzgara açık yerlerde yer alır.Buda yağ oranını etkiler diye düşünüyorum...
Kayıtlı

"Herkes düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür"
merdemir
Yeni Üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #10 : 15 Mart 2009, 23:00:06 »

edremitte yaşayan biri olarak yardımcı olmaya çalışayım.
zeytin,yetiştirildiği her yerde sofralık olarak tüketilebilir ama önemli olan asit oranı düşük yağ verebilmesidir.İşte ege ve özellikle edremit körfezinin farkı burada ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda edremit körfezi yağ kalitesi bakımından çok iyidir.Asit oranı çok düşük dizyemlik yağ üretilmektedir.Ayrıca burada bile yamaçta ki zeytinlikler ile ovadakiler arasında bile kalite farkı olur (yağ  bakımından).muhtemelen sebebi vardır ama kimse açıklayamaz....
Kayıtlı
M.Sami KÖROĞLU
Admin
Site Yöneticisi
*******

Performans: 2999
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 5010


Adıyaman


Site
« Yanıtla #11 : 15 Mart 2009, 23:23:33 »

merdemir hocam. Sanırım temel sebebi orada yaayan biri olarak sizin belirttikleriniz.

Teşekkürler.

Kayıtlı

marzuba
VIP Üye
******

Performans: 385
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 992



« Yanıtla #12 : 15 Mart 2009, 23:58:58 »



      Mudanya da çalışan biri olarak ifade etmeliyim durumun sebebini.Konu üzerinde bende çiftçilerin ve marmarabirlik yönetici ve çalışanlardan aldığım bilgiler işiğında temel sebep iklim özellikleri.Arkadaşında belirttiği gibi bu yörenin zeytininin asit oranı yüksek ve iri taneli onun için yağ değilde sofralık olarak tüketiliyor.
      Bu durumun sebebi ise çok hassas olan zeytinden kaynaklaıyor.Karadeniz(doğu)li biri olarak da Artvin civarında da zeytin yetiştiriliyor fakat kalite olarak buralara benzemiyor.
      Kısaca sıcaklık yağış değerleri(Hatta bir rivayete göre rüzgar oranı ve rüzgarın hakim yönü)Ama toprak özellikleri de kaliteeyi belirleyen özellikleri değiştiren unsurlar olarak göze çarpıyor.
      Büyük taneli olması kesinlikle yağmurla ilgili çünkü buralarda kurak mevsimde Jumbo diye tabir edilen zeytin olmuyor.Daha küçük taneli oluyor.Asit oranını da bu durum belirliyor sanırım.
Kayıtlı

Eyyy devlet çık artık,şişemizin kadehimizin içinden!!!!
lesmer3366
VIP Üye
******

Performans: 51
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 819



« Yanıtla #13 : 16 Mart 2009, 13:35:02 »

Mersin de  yetiştirilen zeytinlerin yağ oranı Ege dekilerden daha yüksektir. Ama yağın kalitesi daha düşük olur. Yazın aşırı sıcak ve nemli geçmesi bunda etkilidir. En iyi kaliteli zeytinyağı Edremit ve Ayvalık yöresindedir. (Sıcaklık ve nem oranlarıyla ilgili)
Kayıtlı
skadi
Yeni Üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #14 : 07 Nisan 2009, 16:11:39 »

cok tesekkür ederim.Emeğinize sağlık.güzel cevap
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic