Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: buğday tarımı  (Okunma Sayısı 6437 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yesilm77
Uzman Üye
*****

Performans: 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 285


« : 19 Nisan 2008, 18:10:34 »


öğretmen arkadaşlarım buğday tarımında yazlık ve kışlık olarak seçilmesinin nedeni ne olabilir benim aklıma verim geliyor iklime bağlı olarak bu şekilde tarımı yapılıyor olabilir diyorum ama bilen var mı kesin olarak.
Kayıtlı
gunban
VIP Üye
******

Performans: 1535
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2505


Güzel günler göreceğiz; güneşli günler, .....


« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2008, 18:18:56 »

Öğretmenim; yurdumuzun bölgelerinde kış ve yaz sıcaklığının farklı olması bu duruma yol açmaktadır.
Düşük sıcaklığın olduğu yerlerde buğday olgunlaşabilmesi için gerekli sıcaklığı uzun bir sürede alırken, yazların sıcak kışların ılık veya fazla soğuk olmadığı yerlerde daha kısa sürede almaktadır.Yazlık buğdayda yetişme devresinin önemli bir kısmı yaz mevsiminde geçer.Doğu Anadolu gibi....
Kayıtlı


Dört nala gelip uzak Asya\'dan
Akdeniz\'e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim........
Cahit ERAYDIN
VIP Üye
******

Performans: 2063
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 4836


Cahit Eraydın coğ.öğrt.


« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2008, 19:32:31 »

Kışlık buğday sonbahar başlarında Yurdumuzda sert kışların yaşandığı Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimleri dışında buğday yetiştirilebilecek  her yerde ekilir,buğday kış döneminde kar altında kalarak soğuklardan etkilenmez,  Yazlık buğday ekimi ise Doğu Anadolu bölgesinin iklimin çok sert olduğu  yüksek kesimlerinde buğday ilkbahar mevsiminde ekilerekyapılır,yaz sonunda veya sonbaharın başlarında  hasat edilir.

Kayıtlı



Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak; eğer uğrunda ölen varsa vatandır
yesilm77
Uzman Üye
*****

Performans: 7
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 285


« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2008, 18:08:25 »

teşekkür ederim sayın öğretmen arkadaşlarım
Kayıtlı
scream
Uzman Üye
*****

Performans: 55
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 396



« Yanıtla #4 : 06 Ağustos 2008, 08:14:17 »

arkadaşlar türkiye yüzölçümüne göre en fazla tarım toprağına sahip bölge hangisi yada sıralama yapabilirmisiniz.(bölgelerin kendi yüzölçümşlerine göre değil.)
teşekkür
Kayıtlı
:::.AHMET.:::
Moderator
*****

Performans: 2326
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2655



« Yanıtla #5 : 06 Ağustos 2008, 08:58:33 »

Kışlık buğday sonbahar başlarında Yurdumuzda sert kışların yaşandığı Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimleri dışında buğday yetiştirilebilecek  her yerde ekilir,buğday kış döneminde kar altında kalarak soğuklardan etkilenmez,  Yazlık buğday ekimi ise Doğu Anadolu bölgesinin iklimin çok sert olduğu  yüksek kesimlerinde buğday ilkbahar mevsiminde ekilerekyapılır,yaz sonunda veya sonbaharın başlarında  hasat edilir.


Kayıtlı

İnsanları niçin öldürüyorsunuz ki? Biraz bekleyin zaten ölecekler.

[Konfüçyüs]
Merih Kayra Zencir
VIP Üye
******

Performans: 1124
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1111



« Yanıtla #6 : 06 Ağustos 2008, 09:57:57 »

söylenenlere tamamen katılıyorum doğrudur.cevap=iklim koşulları
Kayıtlı

Kayracan
karayel
VIP Üye
******

Performans: 507
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1246



« Yanıtla #7 : 06 Ağustos 2008, 10:24:32 »

arkadaşlar türkiye yüzölçümüne göre en fazla tarım toprağına sahip bölge hangisi yada sıralama yapabilirmisiniz.(bölgelerin kendi yüzölçümşlerine göre değil.)
teşekkür
Bölge Yüzölçüme Göre Ekili Dikili Alanların Oranları
1) Marmara Bölgesi : % 30
2) İç Anadolu Bölgesi : %27
3) Ege Bölgesi: %24
4) Güneydoğu Anadolu Bölgesi: %20
5) Akdeniz Bölgesi: %18
6) Karadeniz bölgesi: %16
7) Doğu Anadolu Bölgesi: %10.
Kayıtlı
sevim
Yeni üye
*

Performans: 22
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29


« Yanıtla #8 : 07 Ağustos 2008, 09:12:38 »

       Fakültede öğrendiğim kadarıyla  kışlık buğdayın ekim zamanı ekim ayının başında başlar ve Anadolu'da yer yer Kasımın ortalarına kadar devam eder.Ekimin yapılabilmesi için toprak sıcaklığı 5-8 dereceler arasında olması gerekiyor.Yüksek kesimlerde ekimi daha erken tarihlerde başlamaktadır.Anadolu'da ekim tarihleri toprak sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir.Kışlık  buğday verimi daha yüksek,düşük sıcaklıklara,hastalık ve zararlılara daha dayanıklı türlerden oluşmaktadır.Hasat zamanıda daha erkendir.Ülkemizde kışlık buğday ekimi daha çok tavsiye edilmektedir.
       Yazlık buğday ekimi Kasım ayında başlar ve yer  yer 15 aralığa kadar devam etmektedir.Ekimin yapılabilmesi için toprak sıcaklığı 8-10 derece olması gerekiyor. KIşlık buğdayla yazlık buğday farklı türlerden oluşmaktadır.
Kayıtlı
ugur19
Site Yöneticisi
*******

Performans: 991
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3596


« Yanıtla #9 : 07 Ağustos 2008, 09:20:50 »

             Yazlık buğday ekimi Kasım ayında başlar ve yer  yer 15 aralığa kadar devam etmektedir.Ekimin yapılabilmesi için toprak sıcaklığı 8-10 derece olması gerekiyor. KIşlık buğdayla yazlık buğday farklı türlerden oluşmaktadır.
Sayın hocam 5 yıl süreyle Doğu Anadolu'da görev yaptım ve oralarda yazlık buğday ekilirdi.Ancak Ekim ve Kasım aylarında değil İlkbaharda buğday ekilirdi.
Kayıtlı

BİLİMLERİN KRALİÇESİ COĞRAFYA...
sevim
Yeni üye
*

Performans: 22
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29


« Yanıtla #10 : 07 Ağustos 2008, 23:14:22 »

Hatırlattığınız için tşk.Yazlık buğdayın ekimi toprak sıcaklığının elverişli olmadığı, yaz mevsimin kısa ve sıcaklığın düşük olduğu bölgelerimizde ilk bahar mevsiminde yapılırmış.Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yazlık buğday ekimi yaygındır. Okuldayken bu şekilde öğrenmiştik.
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic