Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Meltem rüzgarı ile ilgili bir soru ??  (Okunma Sayısı 11938 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mustafaali
VIP Üye
******

Performans: 32
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2095


« Yanıtla #15 : 16 Şubat 2008, 08:26:43 »


Bence en doğrusu Aydın'da çalışan arkadaşların konuya dahil olması ve konu hakkında gerekli açıklamaları yapıp konuyu bitirmeleri.haydi Aydınlılar!.....
Kayıtlı
DeDe
Ahmet Aydoğmuş
Genel Moderator
*****

Performans: 1411
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1505


« Yanıtla #16 : 16 Şubat 2008, 18:03:31 »

Meltem rüzgarlarından gündüz esen deniz meltemi denizden geldiği için serindir ve gittiği yerleri serinletip rahatlatması gerekir.Melvelerde tatlanma  için sıcaklık gerekir.Egenin grabenleri boyunca meltem rüzgarlarının 25-30 km kadar içeriyi girebildiği ifade edilir.Kara meltemi de gece iç kesimden denize doğru gelişir.Kara meltemleri kuru ve sıcak olur.(Genel Klimatoloji- O.Erol)
  Sanırım burada tatlanmaya etkili olan kara meltemi olmalı.
  Fön tipi rüzgarlarda sıcaklık artışı ortaya çıkar.Fön de yaz mevsiminde denizden karaya ve kış mevsiminde karadan denize eser.Doğu Karadeniz kıyılarında mandalinaların tatlanmasındaki rolünden bahsedilir.
Kayıtlı

Emekli Coğrafya Öğretmeni Batıkent / ANKARA
Kıraç
VIP Üye
******

Performans: 479
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1014


« Yanıtla #17 : 16 Şubat 2008, 18:11:32 »

Arkadaşlar  bilim memlekte  göre  değişmez. Ayrıca  sıcaklık  ve güneşlenme  ile toprak koşullarını dikkate almadan çok önemsiz olan rüzgarın incir yetiştirciliği  üzerindeki etksini söylemek  biraz  garip olmuyor mu?  İncirin ve üzümün veya şeker pancarının içindeki glikozu yani şekeri artıran en önemli etken  güneşlenme  süresidir. Ayrıca kara meltemi  geceleyin denize eser  bu rüzgarın söz konusu ürünler üzerinde etkisi  olması mümkün görünmüyor.
Kayıtlı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİDİR....
DeDe
Ahmet Aydoğmuş
Genel Moderator
*****

Performans: 1411
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1505


« Yanıtla #18 : 16 Şubat 2008, 18:23:26 »

  Sayın Kıraç şunu belirtmekte fayda var.Bir konu ortaya atılınca bunun nedenleri üzerinde  bilgiler,araştırmalar,görüşler ortaya konuyor.Hepimiz biliyoruz ki bitkilerin şurada veya burada yetişmesi veya yetişmemesindeki temel etken iklim ve toprak şartlarıdır.İklimin içinde de sıcaklığı ve nemliliği sayarız.Temel şartlar bunlar.Bu tür sıcak rüzgarlar olayın hızlanmasında veya şeker oranının bir miktar yükselmesinde etkili olur.Bir dağın kuzey yamacındaki bağın üzümü ile güney yamacındaki bağın üzümünde tatlılık farkı vardır.Bu sıcaklıkla ilgilidir.Eğer bir yerde sıcaklığı artıran bir rüzgar sözkonusu ise bu da tatlanma olayında bir miktar etkili olur. Değilse herşey rüzgara maledilmiyor..
Kayıtlı

Emekli Coğrafya Öğretmeni Batıkent / ANKARA
Kıraç
VIP Üye
******

Performans: 479
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1014


« Yanıtla #19 : 16 Şubat 2008, 18:30:15 »

sayın DEDE  hocam elbette  rüzgarın etkileri vardır. Bu konuyla ilgili  daha önce açıklamış bilgilerimi okursanız  rüzgarın etksinin olduğunu ancak ürün içindeki  şeker oranın artmasında  diğer etkenlerin yanında  çok önemli olmadığını belirtmişim. Eğer  rüzgarın etksinden bahsedilecekse  bu egedeki meltem değil daha çok güneydoğudaki samyeli rüzgarıdır. Güneydoğuda yetiştirlen üzümün içindeki glikozu artırmada  güneşlenmenin yanında bu rüzgarda etkilidir. Çünkü  samyeli melteme göre  çöl  kökenli daha kuru ve daha sıcak. Ayrıca kara meltemi gece denize estiği için pek etkili olacağını zannetmiyorum.
Kayıtlı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİDİR....
DeDe
Ahmet Aydoğmuş
Genel Moderator
*****

Performans: 1411
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1505


« Yanıtla #20 : 16 Şubat 2008, 18:42:52 »

  Bu konuda hemfikiriz sanırım.Sıcaklık tatlanmayı artırır.Sıcak rüzgar bu konuda az da olsa etkilidir.Bölgelere göre farklı sıcak rüzgarlarında bu konuda payı söz konusu."Adı geçen"  kitapta kara melteminin sıcak ve kuru olduğu ifade ediliyor.Bundan yola çıkarak " sanırım tatlanmaya etkili olan bu rüzgar olmalı" şeklindeki ifade de bir akıl yürütmedir.
Kayıtlı

Emekli Coğrafya Öğretmeni Batıkent / ANKARA
halil09
Üye
**

Performans: 4
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 54


« Yanıtla #21 : 16 Şubat 2008, 22:06:19 »

Ben de bir Aydın'lı olarakşunu söylemek isterim:İncirin tatlanmasında yazın esen rüzgarın etkili olduğunu hem bir kitapta hem de Ege TV de bir ziraat mühendisinin konuşmasında rastladım.
Kayıtlı
Kıraç
VIP Üye
******

Performans: 479
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1014


« Yanıtla #22 : 16 Şubat 2008, 22:18:41 »

Halil hocam  şu okuduğunu kitabı kaynağın adını verirseniz sevinirim. Bugüne kadar hiç bir coğrafya kitabında  rastlamadım ayrıca egede yazın denizden karaya esen rüzgar serin ve nemli bu incirin yetişme koşuluyla tam ters  bir durum.
Kayıtlı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİDİR....
gunban
VIP Üye
******

Performans: 1535
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2505


Güzel günler göreceğiz; güneşli günler, .....


« Yanıtla #23 : 16 Şubat 2008, 22:20:26 »

Ben de bir Aydın'lı olarakşunu söylemek isterim:İncirin tatlanmasında yazın esen rüzgarın etkili olduğunu hem bir kitapta hem de Ege TV de bir ziraat mühendisinin konuşmasında rastladım.
Kara melteminin kurutucu etkisinin diğer koşullar gözönüne aldığımızda yok denecek kadar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Adı üzerinde etkisi yok denecek kadar az olan, bir rüzgar. Olgunlaşma döneminde yeterli sıcaklık buralarda fazlasıyla vardır. Yukarıda yetişme koşulları açık bir şekilde ortaya konuldu.
Kayıtlı


Dört nala gelip uzak Asya\'dan
Akdeniz\'e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim........
vefikpaşa
Uzman Üye
*****

Performans: 24
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 240


« Yanıtla #24 : 16 Şubat 2008, 23:06:38 »

gunban hocam incir meselesine son noktayı koydu da ben onu bunu bilmem güzelim aydın incirinin bu mükemmel tatta olmasına vesile olan her ne ise olmaya devam eder inşallah
Kayıtlı

Güçlü olmak, düşmanını değil, öfkeni yenebilmektir
DeDe
Ahmet Aydoğmuş
Genel Moderator
*****

Performans: 1411
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1505


« Yanıtla #25 : 17 Şubat 2008, 16:55:10 »

  "Olgunluk ve kurutma mevsiminde denizden esen yüksek bağıl neme sahip rüzgarlar meyvelerde kalite düşmesine ve yarılmalara neden olur. Karadan esen sıcak ve kuru rüzgarlar uzun süre eserlerse küçük ve kuru meyveler oluşur.
   Denizden esen nemli ve serin rüzgar ile karadan esen kuru ve sıcak rüzgar karşılıklı eserse meyvede irilik ve kalite artar"
   Yukardaki ibare İzmir tarım müdürlüğüne ait, ve aşağıda bu sitenin linki yer alıyor.
http://www.izmirtarim.gov.tr/cey/brosurler/%C4%B0ncir%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi+.doc
Kayıtlı

Emekli Coğrafya Öğretmeni Batıkent / ANKARA
Kıraç
VIP Üye
******

Performans: 479
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1014


« Yanıtla #26 : 17 Şubat 2008, 17:03:16 »

Ahmet hocam bilgilendirme için çok  teşekkürler..
Kayıtlı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİ DEĞİL, GELECEĞİDİR....
mugur
Yeni Üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21


« Yanıtla #27 : 17 Şubat 2008, 18:33:43 »

1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığının önerdiği ve Tebliğler Dergisinde yayınlanan bir coğrafya kaynağında ( bu kaynak yanı zamanda öss sorularının yer aldığı ilk kaynaklardandır)Ege Bölgesi'ndeki incirin şeker oranının yüksek olmasında meltem rüzgarlarının etkili olduğu belirtilmişitr. Deniz meltemi incirdeki buharlaşmayı arttırarak bu durumu sağlamaktadır.Ve bu bilgi doğrudur.
Eğer enleme bağlı sıcaklıktan kaynaklanmış bir durum olsaydı Akldeniz Bölgesi'nde yetiştirilen incirin şeker oranının daha yüksek olması gerekirdi.
Kayıtlı
gunban
VIP Üye
******

Performans: 1535
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2505


Güzel günler göreceğiz; güneşli günler, .....


« Yanıtla #28 : 17 Şubat 2008, 18:41:57 »

1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığının önerdiği ve Tebliğler Dergisinde yayınlanan bir coğrafya kaynağında ( bu kaynak yanı zamanda öss sorularının yer aldığı ilk kaynaklardandır)Ege Bölgesi'ndeki incirin şeker oranının yüksek olmasında meltem rüzgarlarının etkili olduğu belirtilmişitr. Deniz meltemi incirdeki buharlaşmayı arttırarak bu durumu sağlamaktadır.Ve bu bilgi doğrudur.
Eğer enleme bağlı sıcaklıktan kaynaklanmış bir durum olsaydı Akldeniz Bölgesi'nde yetiştirilen incirin şeker oranının daha yüksek olması gerekirdi.

Deniz meltemi buharlaşmayı nasıl artırır. Anlamadım. Sözü edilen kitap Rıfkı Akın' kitabı olmalı. Rıfkı Akın o kitabında Vadi Melteminin Rüzgar olarak ifade edilemeyeceğini de söylüyordu.
Kayıtlı


Dört nala gelip uzak Asya\'dan
Akdeniz\'e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim........
komodoks
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 20



« Yanıtla #29 : 05 Mart 2008, 00:16:44 »

Bu tartışmaya bir Aydın'lı olarak bende katılmak istedim.Değerli hocalaımın verdiği tüm bilgiler doğrudur.Hatta döllenmede etkisi olan sineğin varlığı da doğrudur.Bu sineği başka yerlerde kullanmak imkansızdır.Çünkü bu sinek o kadar küçüktğr ki değil yakalamak neredeyse görmek imkansız ve beyaz renklidir.Gelelim "İMBAT" rüzgarına.İncir meyvesi ve üzüme tat kazandırdığı aşikardır.İncir meyvesinin özellikle istediği toprak ve iklim özellikleri Aydın İlimizin genelinde mevcuttur.Ancak Aydın ilimizde en lezzetli incirler her yerinde yetişmez.Germencik ilini duydunuz mu bilmem.Bu ilimizde imbat rüzgarının etkisi en çoktur.Harita üzerinde yeryüzü şekli incelenirde deniz etkisine açık olduğu görülür.Aydın ilimizin doğusuna doğru gidildikçe imbat etkisi azalmakta,dolayısıyla incir kalitesi düşmekte gitgide düşmektedir.SAYGILARIMLA...
Kayıtlı
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic