Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bu soruların cevaplarına ihtiyacım var  (Okunma Sayısı 3508 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ceyda54
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 16


« : 18 Aralık 2008, 17:32:03 »


Arkadaşlar aşağıdaki soruların cevaplarını yazabilir misiniz  hocalarımdan da rica ediyorum...Şimdiden tşkler




1.Denizlerdeki  tuzluluk oranını belirleyen en önemli faktör _______________dir.
2)Eğime bağlı olarak bir yatak boyunca olan sulara_________________denir.
3)Dağ oluşum hareketleri sırasında kırılarak çöken çanaklarda suların birikmesiyle oluşan göllere____________ ___  göl denir.
4)Kimyasal ayrışma  daha çok _______________ ve__________________ olduğu iklim  bölgelerinde olur.
5)Toprak katmanlarına _______________ denir.
6)Akdeniz   iklim  bölgelerindeki  kalkerli  arazilerde  oluşan  topraklara____________________ denir.
7)Gölün   fazla   sularını  denize   ve  okyanuslara   boşaltan  akarsulara  _____________ denir.
8)Türkiye’deki  tuz  ve petrol  yataklar _________________  jeolojik  zamanda  oluşmuştur.
9)Eriyebilen kayaçların  yaygın  olduğu  arazilerde  ________________  kaynaklar   yaygındır.

Doğru/Yanlış
-Zonal   topraklar  içinde  en verimli olanları  çernozyomlardır.
-Kaynak  suları  yerin derinliklerinden  geliyorsa   yer üstündeki   sıcaklık  değişimlerinden  fazlaca  etkilenir.
-Yağışlı bölgelerde ve nüfusun fazla olduğu sahalarda kişi başına düşen tatlı su miktarı fazladır.
-Genel olarak yamaçların üst kısımlarında toprak tabakası ince ve toprak taneleri büyüktür.
-Aral,Baykal,Hazar,Lut ve Afrika kıtasının doğusundaki  göller  buzul  aşındırması sonucu oluşmuşlardır.
-Kar ve buz suları ile beslenen akarsularımızda su seviyelerinde yükselme genel olarak en fazla kış mevsiminde olur.
-Eymir   ve  Moğan   göller  çanak oluşumları  bakımından  volkanik  set  gölleri  grubuna  girer.
-Kıtasal  ve  Okyanusal  levhaların karşılaşma alanlarında,kıtasal  levhalar okyanusal  levhaların  altına  dalar.

Klasik

1)Loterit   topraklarının  tarıma  elverişsiz  olmasının  nedenini yazınız.

2)Tundra  topraklarının  tarıma  elverişsiz  olmasının  nedenini   yazınız.

3)Aşağıda verilen yerlerin  karşısına  hangi kıyı tipinin görüldüğünü  yazınız.
-Odesa  kıyıları:                                       -Karadeniz kıyıları :
-Hamburg  kıyıları:                                  -İstanbul  Boğazı Kıyıları
4)Türkiye   akarsularından  taşımacılıkta  faydalanılamama   sebeplerini  maddeler halinde yazınız.

5)Aşağıda verilen akarsuların karşısına  hangi  denize  veya  göle  döküldüğünü  yazınız.
-Dicle__________ -Gediz____________ -Çoruh _______________ -Susurluk______________ -Nil______________
-Tuna ____________  -Sakarya______________ -Fırat_____________    -Bakırçay_____________
6)Baraj  yapımına  ve  akarsulardan  enerji  elde  etmeye  en elverişli  bölgemiz  Doğu Anadolu  bölgesidir.Bunun nedenlerini yazınız.


TEST

1)Tektonik depremler,yer kabuğunun henüz  yerleşmemiş  bölümlerinde  yoğundur.Buna göre  aşağıdaki  ülkelerden  hangisinde  deprem  riskinin daha az olması  beklenir?
A)Şili          B)Endonezya      C)İngiltere       D)İran      E)İtalya

2)Yer kabuğunun  hareketli olduğu kısımları  jeotermal  enerji (sıcak sudan elde edilen enerji) bakımından  önemli  bir potansiyele  sahiptir.Aşağıdaki  olanların  hangisinde  yer alan  ülkeler  buna örnektir?
A)Alp-Himalaya  Sisteminde  B)Kaledonien  kütleleri  C)Hersinen  kütleleri  D)Tundra bölgelerinde   E)Dönenceler çevresinde   
 
3)Yağış  azlığı  ve şiddetli  buharlaşma  nedeniyle  yüzeyinde  sert  bir kireç  ve tuz tabakası  bulunan  topraklar aşağıdaki  olanların hangisinde  yaygındır?
A)Ekvatoral bölgede  B)Akdeniz iklim bölgelerinde   C)Muson bölgelerinde  D)Tundra  bölgelerinde  E)Dönenceler çevresinde

4)Atlas  okyanusundan  nehir yoluyla  Avrupa’nın  iç kesimlerine  ulaşılabilmektedir. Bu durum ,Avrupa  akarsuları için aşağıdakilerden hangisinin  göstergesi olamaz?
A)Yatakların  geniş olduğunun   B)Denge profiline ulaşmış olduklarının  C)Yatak eğimlerinin  az olduğunun  D)Rejimlerinin düzenli  olduğunun   E)Akımlarının  düşük  olduğunun

5)Bir bölgede  aşağıdaki göl tiplerinden hangisinin  yaygın  olması  ,o  bölgede  volkanizmanın  görüldüğüne kanıt olarak gösterilebilir?
A)Maar    B)Karstik   C)Heyelan  set   D) Alüvyol  set  E)Lagün

6)Volkanizmanın  yaygın olarak  görüldüğü yerlerde  çeşitli  yer altı kaynakları bulunur.Buna göre aşağıdaki yer altı kaynaklarından  hangisi  volkanik arazilerde  fazla görülmez?
A)Kurşun         B)Kömür     C)Bakır    D)Manganez  E)Krom

7)Aşağıdakilerden  hangisinin  sonucunda  göl oluştuğu  söylenemez?
A)Buzullar        B)Tektonik hareketler         C)Heyelan   D)Erozyon     E)Volkanik  hareketler

8)Akarsu seviyesi yıl içinde  önemli  değişiklikler   gösteriyorsa  düzensiz,göstermiyorsa  düzenli  rejime sahiptir.Buna göre
1)Ganj      2)Amazon   3)Kızılırmak   4)Kongo

Akarsularından  hangilerinin seviyesi yıl içinde önemli değişiklik  göstermez?
A)Yalnız 1   B) 1-3   C)2-4   D)3-4


9)     1-Aktif volkanik bölgelerde  görülmeleri
        2-İki geçirimsiz  tabaka  arasındaki geçirimli tabakada biriken  suların  sondaj yapılarak  yeryüzüne çıkarılmaları
        3- Çıkan suların basıncının  etkisiyle  fışkırabilmeleri
Yukarıdakilerden  hangileri  gayzer  ve artezyen kaynaklarının  ortak  özelliklerindendir?
A)1    B)2  C)3    D) 1-2   E)2-3

10)Yağışlı  bölgelerde  bitki örtüsü  gür olduğu için bu bölgelerde  genellikle  humus  bakımından  zengin  topraklar bulunur.Buna göre
1-Çernozyom   2-Tundra  3-Kahverengi toprak  4-Regosol
Gibi  toprak tiplerinden  hangileri  humus  bakımından  zengindir?
A)1-2         B)1-3        C)2-3        D)2-4      E)3-4

11)Güney  yarımkürede  yazları  sıcak  ve kurak ,kışları  soğuk ve kar yağışlı  geçen  bir bölgedeki akarsu en fazla suyu  aşağıda verilen aylardan hangisinde taşır?
A)Nisan         B)Aralık       C)Mart       D)Ekim       E)Şubat

12)Toprak oluşumunun  yavaş  gerçekleştiği  bir bölge için  aşağıdaki  yargılardan  hangisi  savunulamaz?
A)Akarsu sayısı   fazladır.     B)Bitki örtüsünden  yoksundur.C)Rüzgar  erozyonu fazladır. D)Kimyasal çözülme  yetersizdir.    E)Zemin gevşek  ve iri tanelidir.

13)Aşağıda  verilen  toprak  türlerinden  hangisi bulunduğu   yerin iklimi  hakkında  bilgi vermez?
A)Alüvyon      B)Laterit     C)Terra  Rossa         D)Tundra     E)Kahverengi  step

14)Toprak  oluşumunda  fiziksel  ve kimyasal  çözülme  önemli bir etkendir.Buna göre  aşağıda  verilen iklim eşleştirmelerinin   hangisinde  sırasıyla  kimyasal   ve fiziksel çözülme  fazladır?
A)Okyanusal-Muson    B)Savan-Akdeniz   C)Çöl-Step      D)Step-Tundra       E)Ekvatoral –Çöl

15)Sıcak su  kaynaklarının  yaygın olduğu bir yer için aşağıdaki yargılardan  hangisi savunulamaz?
A)Yer yapısı kırıklıdır.   B)Hareketli kütlelerdir.   C)Ekvatora yakındır. D)Volkanik oluşumlu  nedenler yaygındır.
E)Tektonik  depremler sık  yaşanır.





Kayıtlı
ceyda54
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 16


« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2008, 18:28:30 »

1 kişi bile cevap yazmıyo?Huh?Huh? ?
Kayıtlı
Cahit ERAYDIN
VIP Üye
******

Performans: 2063
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 4836


Cahit Eraydın coğ.öğrt.


« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2008, 18:35:54 »

Ceyda bu soruların büyük bir kısmının cevapları kitapta bilgi olarak verilmiş,neden coğrafya kitabına bakmayı,biraz araştırma yapmayı denemiyorsun.
Kayıtlı



Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak; eğer uğrunda ölen varsa vatandır
seranser
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 499



« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2008, 18:40:14 »

çok fazla soru var sanırım o yüzdendir.
1- enlem
2- akarsu
3- tektonik göl
4- sıcak ve nemli iklim bölgeleri
5- horizon
6- terra rosa( kırmızı topraklar)
7- açık havza
8- 4. zaman
9- karstik kaynaklar
boşluk doldurmalar tamam sanırım
Kayıtlı
seranser
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 499



« Yanıtla #4 : 18 Aralık 2008, 18:45:18 »

doğru- yanlış
1- d
2- y
3- önce doru, sonra yanlış olmuş
4- d
5- y
6- y
7- y
8- y
Kayıtlı
ceyda54
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 16


« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2008, 18:48:19 »

Ceyda bu soruların büyük bir kısmının cevapları kitapta bilgi olarak verilmiş,neden coğrafya kitabına bakmayı,biraz araştırma yapmayı denemiyorsun.

Araştırma yapmak isterdim ama gerçekten çok fazla soru var ve cevaplardan emin olamıyorum testlerin ve klasiklerin cevaplarınıda verebilir misiniz
Kayıtlı
seranser
Uzman Üye
*****

Performans: 57
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 499



« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2008, 18:56:40 »

testlere de cevap vereyim tamam, diğerlerini kendin bulursun artık
1- c, 2- a, 3- e, 4- e, 5- a
6- b, 7- d, 8- c, 9- c, 10- b
11- d, 12- a, 13- a, 14- e, 15- c
Kayıtlı
alp55
Yeni Üye
*

Performans: 3
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 9



« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2008, 00:40:06 »

8 soru 3 jeolojik zaman diye hatırlıyorum.Yanılıyormuyum
Kayıtlı
srhtklc
VIP Üye
******

Performans: 16
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 740



« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2008, 01:10:38 »

Klasik;

1-Laterit toprakları, yıkanmış topraklardır.Bu nedenle toprak mineral bakımından fakirdir. Bölgedeki organizma faaliyetlerinin fazlalığı nedeniyle, humus da azdır. Bu nedenle verimsizdir.
2-Tundra iklim bölgelerinde görülen bu topraklar yılın büyük bölümünde donmuş haldedirler. Çözündükleri bir kaç aylık dönemde de bataklık benzeri bir yapıdadırlar.
3-Odesa kıyıları; limanlı kıyılar
Hamgurg kıyıları; haliçli kıyılar
Karadeniz kıyıları; boyuna kıyılar
İst. Boğazı; ria tipi kıyılar
4-*rejimleri genelde düzensizdir
*yatak eğimleri fazla olduğundan akış hızları yüksektir  vb.
5- Dicle,Fırat; Basra Körfezi
Gediz,Bakırçay;Ege
Çoruh; Karadeniz
Susurluk; Marmara
Nil; Akdeniz
Tuna, Sakarya; Karadeniz

6-Yükselti fazladır. Akarsuların akış hızları yüksektir ve akarsular derin vadiler içerisinde akarlar.
Kayıtlı
sgzl
Yeni üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11



« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2008, 11:32:06 »

8. soru 3. zaman olacak
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic