Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 9. sınıf ile ilgili bu sorulara bir bakabilir misiniz?  (Okunma Sayısı 9682 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ihmer
Uzman Üye
*****

Performans: 38
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 406


« : 25 Ekim 2007, 05:19:05 »


1)Gündüz uzunluğu 13 saat olan bir yerde güneş saat kaçta doğar?


2)19. saat diliminde ulusal saat 12.00 iken ,60 derece doğu meridyeninde aynı anda yerel saat kaçtır?

Yukarıdaki soruların çözümünü yaparsanız sevinirim. Teşekkürler.

Kayıtlı
akdamar20
VIP Üye
******

Performans: 167
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1009


« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2007, 05:46:29 »

19. saat diliminde ulusal saat 12.00 iken ,60 derece doğu meridyeninde aynı anda yerel saat kaçtır?
19.saat dliminin meridyenini bilmeden bu soruyu nasıl çözeceğiz ki.çünkü bu saat saat diliminden 15 tane meridyen geçiyor.Ama hangisini esas alacağız.
Kayıtlı
Yeliz Kamiş
Uzman Üye
*****

Performans: 160
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 389



« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2007, 06:07:04 »

hocam ilk sorunun yanıtı 5.30 olacak... çünkü gündüz süresi 13 saatin tam yarısı öğle vaktini ifade eder. yani 12.00 den 6 buçuk saat önce doğacak, 6 buçuk saat sonra da batacaktır. yani 5.30 da doğacak, 18.30 da batacaktır.
ikinci sorunun yanıtı da 21.00 olacak...19. saat dilimi 75 batı meridyenidir.orada ulusal saat aynı anda yerel saatir diye düşündüm, ama bence bu soruda eksik bilgi verilmiş...
Kayıtlı

güzel günler göreceğiz çocuklar...güneşli günler...motorları maviliklere süreceğiz...
ERCANBAHADIR
Yeni Üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #3 : 25 Ekim 2007, 09:12:51 »

2.soru 21.00 fakat 1 gün öncenin 21i meridyeni bulmadan 60.meridyeni saat dilimine çevirin 4.dilim olur aradaki farkı bulun 1dilim 1saat olduğuna göre 12.00dan 15 saati çıkarın 21.00 bulursunuz Smiley Smiley
Kayıtlı
orojenez
VIP Üye
******

Performans: 220
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2369



« Yanıtla #4 : 25 Ekim 2007, 09:41:27 »

60.doğu meridyeni 4.saat dilimindedir.o nedenle 19.saat dilimine göre 19-4=15 saat öndedir.
12+15=27 saat yapar.bir günü geçer o yüzden 24 saat çıkarırız.27-24=3 olur saat.60.doğu meridyeninde  saat 3.00 olur tarih bir gün sonrayı gösterir.
Kayıtlı


NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Arbeste
VIP Üye
******

Performans: 42
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1724


« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2007, 10:19:12 »

19. saat diliminin tam ortasından geçen meridyen 75 batı meridyenidir.75+60= 135X4= 540 dakika= 9 saat
12:00+9:00= 21:00 olur. Gün aynıdır.
1. soruda ise 24-13= 11 saat gündüz. Tam ortası öğle ve saat 12:00 ise sabah 6:30'da doğar, 17:30'da batar.
Kayıtlı
Arbeste
VIP Üye
******

Performans: 42
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1724


« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2007, 10:22:06 »

13 saati gece olarak almışım. Düzeltiyorum. 13'ün tam ortası öğle vakti ve 12:00'dır. Sabah 5:30'da doğar, Akşam 16:30'da batar.
Kayıtlı
orojenez
VIP Üye
******

Performans: 220
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2369



« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2007, 22:02:02 »

Ercan bahadır arkadaşım neden bir gün öncenin saati olsun ki.19.saat dilimi batı meridyenlerindedir.soruda 60.doğu meridyeninin saati soruluyor.doğunun saati önde olması gereklidir.o nedenle toplarız.senin yazdığına göre doğunun saati geri olur.

arbeste arkadaşım.son mesajında 16:30 da batar yanlış olmuş 18:30 da batar olması gerekir.
Kayıtlı


NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
zere
Uzman Üye
*****

Performans: 43
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 491


Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar


« Yanıtla #8 : 25 Ekim 2007, 22:53:35 »

1) birinci sorunun cevabı 5:30 dur.   24-13=11    11:2=5:30 dur
güneş sabah 5:30da doğar
2)ikinci sorunun cevabı ise 75+60=135x4=540=9 saat 12+9=21:00doğu meridyeni verilmiş ve batıdan bir yer sorulmuş sevgili orojenez hocam batıda bir meridyen olması günün degişecegi anlamına gelmez sadece 60 dogu meridyeni 75 batı meridyeninden 9 saat once gün degiştirir burada gün degişmemiş
özr kaya bornova sıdıka rodop lisesi öğretmeni
Kayıtlı
orojenez
VIP Üye
******

Performans: 220
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 2369



« Yanıtla #9 : 25 Ekim 2007, 23:27:31 »

sevgili zere arkadaşım sana meridyen yayı verilmemiş ki 19.saat dilimi verilmiş ulusal saat olarak.bi daha düşün.
Kayıtlı


NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Erdal Taşlıçukur
VIP Üye
******

Performans: 30
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1637


beypazarı-ankara


« Yanıtla #10 : 25 Ekim 2007, 23:55:24 »

hocam. ulusal saat dilimlerinde baz alınan saatler 15 er 15 er arttığı için biz 19. saat dilimi olarak 75 batı boylamını alırız. bizde de öyle değil mi zaten. kışın 2. saat dilimi (30 doğu), yazın ise (ileri saat uygulamasında 45 doğu). yani 15 meridyen aralıklarla.
Kayıtlı

BENÇOKAYRILIKLARGÖRDÜM
OYÜZDENBİTİŞİKYAZIYORUM
"HERŞEYİ"
ERCANBAHADIR
Yeni Üye
*

Performans: 0
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2007, 10:42:59 »

sevgili orojenez yorgunluktan ters okumuşm uyarınıza teşekkürler
Kayıtlı
Karakoç
Deneyimli Üye
****

Performans: 19
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 155


« Yanıtla #12 : 26 Ekim 2007, 12:33:23 »

1)Gündüz uzunluğu 13 saat olan bir yerde güneş saat kaçta doğar?

  Bu tür sorularda gün ortası 12.00 dır.
  13/2=6.5 yani 6.30 saat önce güneş doğmuştur.
  12.00-6.30=05.30 güneş doğar.
  12.00+06.30=18.30 güneş batar.

2)19. saat diliminde ulusal saat 12.00 iken ,60 derece doğu meridyeninde aynı anda yerel saat kaçtır?

  19.saat dilimi 75 derece Batı meridyenine denk gelir.
  (Saat dilimleri 15 er aralıklarla arttığı için 19x15=285 bu rakam 180 den büyük olduğu için anlarım ki batı yarım       
  küreye geçtim.360-285=75 derece batı meridyeni bulunur.)
  75B+60D=135boylam farkı
  135x4=540dk
  540/60=9 saat fark
  12.00+09.00=21.00 bulunur.

Kayıtlı
alim
Yeni Üye
*

Performans: 1
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 6


« Yanıtla #13 : 26 Ekim 2007, 13:28:36 »

güneş tepe noktasına 12:00 gelir gün süresi 13 saat ise 6,5 saat tepe noktasına gelir 6,5 saat sonra da batar
 ozaman güneş 5:30 doğar

2) 19 saat dilimi=75 derece batı boylamı yapar,  75B saat 12:00 ise 60 doğuda saat 440 ileri yani 17:20 dir.
Kayıtlı
SELFATİH
Yeni üye
*

Performans: 6
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 44


« Yanıtla #14 : 14 Kasım 2008, 17:42:57 »

1. soru 05:30 dur. kesin 05:30+13:18:30 da batar 1830+11:05:30
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic