adalıcografyacı
Yeni Üye
Performans: 0
« : 14 Eylül 2010, 19:33:21 »
Arkadaşlar şu an en çok sıkıntı çektiğim mevzu bu. Talim Terbiye sayfasında gezerken T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR isimli bir dosyada şu ibareyi gördüm. • Ortak dersler arasında yer alan dil ve anlatım, Türk edebiyatı, yabancı dil, tarih ve coğrafya derslerinin seçmeli olarak da alınması ve her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlara göre belirtilen ders saati kadar zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir acaba?
Coğrafya Biz Forum
« : 14 Eylül 2010, 19:33:21 »
KC.CAN
« Yanıtla #1 : 15 Eylül 2010, 00:50:55 »
Derslerin programda belirtilen saatten farklı olması (yani 2+2 den farklı olması) bazı liselerde farklı olabiliyor buna yönelik olduğunu düşünüyorum.Bu farklılığa göre de zümre kuruluna hangi konuları veya kazanımları vereceğini belirleme yetkisi veriyor.(Ben böyle yorumladım) Ayrıca niye daha açık yazmazlar anlamadım.Anlaşılmaz olunca daha karizmatik oluyo herhalde.
Cahit ERAYDIN
« Yanıtla #2 : 15 Eylül 2010, 01:30:01 »
Derslerin programda belirtilen saatten farklı olması (yani 2+2 den farklı olması) bazı liselerde farklı olabiliyor buna yönelik olduğunu düşünüyorum.Bu farklılığa göre de zümre kuruluna hangi konuları veya kazanımları vereceğini belirleme yetkisi veriyor.(Ben böyle yorumladım) Ayrıca niye daha açık yazmazlar anlamadım.Anlaşılmaz olunca daha karizmatik oluyo herhalde.
Açık açık yazsalar herkes kolaylıkla anlar o zaman hocam, talim terbiye
“ Arif olan anlar” mantığıyla hareket ettiği için yeni düzenlemelerde hep kapalı ifadeler kullanmayı gelenek haline getirmiştir,ayrıca zaten işi olmayan , başka bir ifadeyle boş boş oturan,eski bakanımızın deyimiyle de saat 15’ ten sonra kahvehanelere okey oynamaya giden öğretmenleri şiddetli bir beyin fırtınasına teşvik ettiği için bu gizemli politikasını hep sürdüre gelmiştir.Kısaca Talim Terbiye Kuruluna haksızlık etmeyelim ,onlar ne yapıyorlarsa bizi düşünerek yapıyorlar sağolsunlar, onlar kuyuya bir taş atıyor bizlerde tüm öğretmenler olarak o taşı çıkarmaya çalışıyoruz ,sonuçta hareket oluyor,hareketin olduğu yerde bereket oluyor haliyle..Allah onları başımızdan eksik etmesin..
Bakın mesela 10 sınıf 2+2 saatlik coğrafya dersinin yıllık planının nasıl yapılacağı, değerlendirmesi gizemini hala koruyor,net bir açıklama gelmediği içinde bizler kendi aramızda bu konuda görüşler belirterek muhabbet ediyoruz,daha ne olsun............
Linkleri görebilmek için,
Kayıt Ol veya
Giriş Yap Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak; eğer uğrunda ölen varsa vatandır
albedo
« Yanıtla #3 : 15 Eylül 2010, 09:35:13 »
Arkadaşlar şu an en çok sıkıntı çektiğim mevzu bu. Talim Terbiye sayfasında gezerken T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR isimli bir dosyada şu ibareyi gördüm. • Ortak dersler arasında yer alan dil ve anlatım, Türk edebiyatı, yabancı dil, tarih ve coğrafya derslerinin seçmeli olarak da alınması ve her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlara göre belirtilen ders saati kadar zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir acaba?
Arkadaşlar bu açıklamanın pek doğru olmadığını düşünüyorum.. Bu konuda programı hazırlayan hocalarımıza sorduğumuzda, programın sarmal yapısı gereği kazanım çıkarmak yada eklemek gibi uygulamaların yapılmaması gerektiğini söylediler. Bence de doğru çünkü program hazırlanırken gözetilen bir takım noktaların sonucunda bu kazanımlar belirlenmişti ve 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsar.Dolayısıyla her zümrenin kendi isteğine göre kazanımları belirlemesi söz konusu olmaz diye düşünüyorum. Hatta şu meşhur 2+2 derslerde şunu önerdim ben, toplam kazanım sayısı, diyelim 38, ikiye bölünsün, 20 kazanım asıl ders için 18 kazanım da seçmeli ders planı içine yazılsın, böylelikle denge sağlanır, nasılsa aynı öğretmen tüm kazanımları verecektir. Bunu bile kabul etmediler..
Daha önce bir istekte bulunmuştum, tekrar ediyorum. Programı hazırlayan hocalarımız çok acil olarak, 1 saatlik, 2 saatlik, 3 saatlik ve 4 saatlik derslere göre kazanımları belirleyip yayınlamaları gerekmektedir.
Beşiktaş Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Lodos, herşeyi titretiyor...
gakatin
« Yanıtla #4 : 15 Eylül 2010, 18:08:53 »
Arkadaşlar merhaba. Okulunda 2 saat zorunluya ek olarak 2 saat seçmeli coğrafya seçildi. Coğrafya dersi öğretim programında 2 saatlik seçmeli ve zorunlu derslerde verilmesi gereken kazanımlar belirtiliyor. 2 saatlik seçmeli ile zorunlu coğrafya derslerinin kazanımı aynı. 2 SAATLİK SEÇMELİ VE ZORUNLU COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İÇERİĞİ (10. 11. VE 12. SINIFLAR İÇİN) 10. 11. ve 12. sınıflardaki 2 saatlik zorunlu ve seçmeli coğrafya dersleri aşağıda belirtilen öğrenme alanlarına ait kazanımlardan oluşmaktadır. 10 SINIF COĞRAFYA DERSİ (2 SAAT) A. DOĞAL SİSTEMLER öğrenme alanından; A.10.1., A.10.2., A.10.4., A.10.5., A.10.7. kazanımları. B. BEŞERİ SİSTEMLER öğrenme alanından; B.10.1, B.10.4, B.10.5, B.10.6, B.10.9., B.10.10. kazanımları. C. MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE öğrenme alanından; C.10.1, C.10.2, C.10.3, C.10.5, C.10.6, C.10.7., C.10.8., C.10.10. kazanımları. D. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER öğrenme alanından; D.10.1, D.10.2, D.10.3. kazanımları. E. ÇEVRE VE TOPLUM öğrenme alanından; E.10.1, E.10.2, E.10.3. kazanımları. Madem toplamda 2+2=4 saat coğrafya dersi işleyeceğiz ve 10.sınıf kazanımı dışında kazanım verilemiyor neden 4 saatlik programa göre işlemeyelim.
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #4 : 15 Eylül 2010, 18:08:53 »
aopuz
Yeni Üye
« Yanıtla #5 : 15 Eylül 2010, 19:02:12 »
merhaba arkadaşlar tam 10. sınıf seçmeli ders problemini çözmeye çalışırken okulumda seçilen derslerde değişiklik yapıldı ve 12. sınıf TM sınıflarına seçmeli coğrafya dersi konmuş. Bu ders planını neye göre yapacağım hiçbir fikrim yok. Bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #5 : 15 Eylül 2010, 19:02:12 »
gakatin
« Yanıtla #6 : 15 Eylül 2010, 19:09:28 »
Hocam geçen yıl tartışması yapıldı. 11 ve 12 tm sınıflarında ve sözel sınıflarında seçmeli coğrafya kesinlikle konulamaz. Talim terbiyeden açıklanmış. Hatta yaz aylarında bizim okul müdürünün katıldığı seminerde özellikle söylenmiş
tenteriz
Yeni üye
« Yanıtla #7 : 15 Eylül 2010, 21:14:40 »
Hocam tartışma yapıldı ancak bu tartışma coğrafya öğretmenleri arasında yapıldı. okullara gelen resmi yazılarda ya da haftalık ders çizelgelerinde bir değişiklik yok, her okulun müdürü de seminerlere katılmıyor ya da dinlediğini anlamıyor. dolayısıyla bu dersler hala seçiliyor, zaten öğrenciler de alma konusunda ısrar ediyorlar. benim okulumda da hem 12 tm hem de 12 sos sınıflarına 2'şer saatlik seçmeli coğrafya konulmuş durumda. test çözülmek üzere konan bu dersin yıllık planı konusunda yardımcı olacak görüşlerinizi ben de bekliyorum. herkese iyi çalışmalar...
nesrinmaki
« Yanıtla #8 : 15 Eylül 2010, 21:46:33 »
geçen yıl 12 tm sınıflarına seçmeli coğrafya dersi konuldu.Her ne kadar konulmayacağını söylediysemde kabul edilmedi .Bende 12 sınıf planından 2 tane yaptım.Birinin başına seçmeli ibaresini koydum.Zorunlu coğrafya dersini ben anlatırken,seçmeli dersi alan arkadaşta YGS konularını anlattı.Sınıf defterinede plandaki konuları yazdık.Bu senede verilmiş,aynısını yapmayı düşünüyorum.Öğrencinin seçmeli coğrafya dersini seçme amacı YGS konularını tekrar etmek.tm ve sos.sınıflarına seçmeli coğrafya dersinin konulamıyacağını okul idareleri kabul etmiyor.milli eğitim bakanlığı koyduğuna göre bizde ders olarak seçebiliriz diyorlar.ben böyle bir çözüm buldum,kendimce.
ismailyıldırım
Yeni üye
Performans: 2
« Yanıtla #9 : 16 Eylül 2010, 00:32:41 »
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANMASINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR isimli bir dosyada şu ibareyi gördüm. • Ortak dersler arasında yer alan dil ve anlatım, Türk edebiyatı, yabancı dil, tarih ve coğrafya derslerinin seçmeli olarak da alınması ve her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde arkadaşlar benim bundan anladığım: 10. SINIF 2+2 (ZORUNLU VE SEÇMELİ) COĞRAFYA DERSİ İÇİN 4 SAATLİK TEK PLAN YAPILACAK...(her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde) DERS SAATLERİ FARKLI OLMADIĞI İÇİN...
pardus
Sürekli Üye
Performans: 39
« Yanıtla #10 : 16 Eylül 2010, 01:03:14 »
hocam bende katılıyorum bu fikrinize ama o zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor şimdi seçmeli ve zorunlu diye belirtilen ve 2 şer saaat olan dersler ayrı iki ders şeklinde o zaman bu iki ayrı dersin a) yazılı ve sözlü notu sayısı nasıl olacak yani iki dersi birleştirip 4 dersmiş gibi düşünürsek 3 yazılı 2 sözlü vermememiz gerekir ya da ayrı iki ders gibi düşünürsek 2 şer saat olacağı için 2 yazılı 1 sözlü zorunluya,2 yazılı 1 sözlü seçmeliye vermemiz gerekir o zaman e-okula bu derslerin notu iki ayrı ders gibi mi yoksa 4 saatlik tek bir ders gibi mi girilecek b) yıllık plan ayrı ayrı yapılacak olursa zorunlu ve seçmeli dersin kazanımları aynı 2005 teki öğretim programına göre ( öğretim programında seçmeli ve zorunlu derslerin 2 saatlik olanı için aynı kazanımlar öngörülmüş)2 SAATLİK SEÇMELİ VE ZORUNLU COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İÇERİĞİ (10. 11. VE 12. SINIFLAR İÇİN ) 10. 11. ve 12. sınıflardaki 2 saatlik zorunlu ve seçmeli coğrafya dersleri aşağıda belirtilen öğrenme alanlarına ait kazanımlardan oluşmaktadır. 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ (2 SAAT) A. DOĞAL SİSTEMLER öğrenme alanından; A.10.1., A.10.2., A.10.4., A.10.5., A.10.7. kazanımları. B. BEŞERİ SİSTEMLER öğrenme alanından; B.10.1, B.10.4, B.10.5, B.10.6, B.10.9., B.10.10. kazanımları. C. MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE öğrenme alanından; C.10.1, C.10.2, C.10.3, C.10.5, C.10.6, C.10.7., C.10.8., C.10.10. kazanımları. D. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER öğrenme alanından; D.10.1, D.10.2, D.10.3. kazanımları. E. ÇEVRE VE TOPLUM öğrenme alanından; E.10.1, E.10.2, E.10.3. kazanımları.11. SINIF COĞRAFYA DERSİ (2 SAAT) A. DOĞAL SİSTEMLER öğrenme alanından; A.11.1., A.11.3., A.11.4. kazanımları. B. BEŞERİ SİSTEMLER öğrenme alanından; B.11.1, B.11.3, B.11.4, B.11.5, B.11.6 kazanımları. C. MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE öğrenme alanından; C.11.1, C.11.2, C.11.3, C.11.4, C.11.6, C.11.10 kazanımları. D. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER öğrenme alanından; D.11.1, D.11.2, D.11.3, D.11.4 kazanımları. E. ÇEVRE VE TOPLUM öğrenme alanından; E.11.1, E.11.2, E.11.7, E.11.9, E.11.10, E.11.11, E.11.12, E.11.13, E.11.14 kazanımları. 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ (2 SAAT) A. DOĞAL SİSTEMLER öğrenme alanından; A.12.1. A.12.3. kazanımları. B. BEŞERİ SİSTEMLER öğrenme alanından; B.12.1, B.12.3, B.12.4 kazanımları. C. MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE öğrenme alanından; C.12.1, C.12.3, C.12.5, C.12.7, C.12.8, C.12.9, C.12.10, C.12.11, C.12.12 kazanımları. D. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER öğrenme alanından; D.12.1, D.12.3, D.12.5, D.12.7, D.12.8, D.12.9 kazanımları. E. ÇEVRE VE TOPLUM öğrenme alanından; E.12.1, E.12.4, E.12.5, E.12.6, E.12.8, E.12.9, E.12.10 kazanımları.
ZİNDAN İKİ HECE MEHMED'İM LAFTA BABA KATİLİ İLE BABAN BİR SAFTA BİR DE GERİ ADAM BOYNUNDA YAFTA HALİMİ DÜŞÜNÜP YANMA MEHMED'İM KAVUŞMAK MI.. BELKİ...DAHA ÖLMEDİM
guledarbo
Üye
Performans: 2
« Yanıtla #11 : 16 Eylül 2010, 11:42:40 »
Arkadaşlar Taim Terbiye kurulunda ortaöğretim programları ile ilgili şube müdürü ile görüştüm ve bana şu bilgileri verdi. 1-10 .sınıflarda seçmeli coğrafya seçebiliyoruz.Seçmelilerle birlikte 4 saatlik dersmiş gibi plan yaparak aynı programı uygulayabilirmişiz. Yanlız yazılılar konusunda ayrı ayrı olmasının yerine de tek bir dersmiş gibi yazılı yapabilecekmişiz. Bu konuda talim terbiye kurulu yakında bir genelge yayınlayacakmış. Genelge yayınlanana kadar 4 saatlik bir ders olarak düşünüp planları ve yazılıları da ona göre belirlememizin uygun olacağını belirtti ve genelggeyi de takip etmemizi söyledi. Ama anladığım kadarıyla genelge sadece coğrafya ile ilgili geğil bu durumdaki tüm dersleri kapsayacak. 2- Seçmeli ve zorunlu dersler mutlaka bir öğretmen tarafından okututlacak. 3- 9.sınıflarda 10 02 2010 öğretim programı esas alınacak. Diğerlerinde 2005. Önce tümü için 2010 'unu almamız gerektiğini söyledi. Bende forumdaki tartışmalarımıza istinaden 10. sınıfta 9. sınıftan aktarılan konuların tekrarına düşeceğimimzi iletince sadece 9. sınıflarda 2010 pogramı diğerlerinde 2005 olarak belirtti. Ama yine programı da inceleyerek bizi bilgilendireceklermiş.
mehmetaliercan
« Yanıtla #12 : 16 Eylül 2010, 12:10:27 »
Arkadaşlar Taim Terbiye kurulunda ortaöğretim programları ile ilgili şube müdürü ile görüştüm ve bana şu bilgileri verdi. 1-10 .sınıflarda seçmeli coğrafya seçebiliyoruz.Seçmelilerle birlikte 4 saatlik dersmiş gibi plan yaparak aynı programı uygulayabilirmişiz. Yanlız yazılılar konusunda ayrı ayrı olmasının yerine de tek bir dersmiş gibi yazılı yapabilecekmişiz. Bu konuda talim terbiye kurulu yakında bir genelge yayınlayacakmış. Genelge yayınlanana kadar 4 saatlik bir ders olarak düşünüp planları ve yazılıları da ona göre belirlememizin uygun olacağını belirtti ve genelggeyi de takip etmemizi söyledi. Ama anladığım kadarıyla genelge sadece coğrafya ile ilgili geğil bu durumdaki tüm dersleri kapsayacak. 2- Seçmeli ve zorunlu dersler mutlaka bir öğretmen tarafından okututlacak. 3- 9.sınıflarda 10 02 2010 öğretim programı esas alınacak. Diğerlerinde 2005. Önce tümü için 2010 'unu almamız gerektiğini söyledi. Bende forumdaki tartışmalarımıza istinaden 10. sınıfta 9. sınıftan aktarılan konuların tekrarına düşeceğimimzi iletince sadece 9. sınıflarda 2010 pogramı diğerlerinde 2005 olarak belirtti. Ama yine programı da inceleyerek bizi bilgilendireceklermiş.
Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam. Benim de beklentim bu doğrultuda idi. Sanırım genelge yayınlanınca sınav sayıları ve e-okula nasıl yansıyacağı da açıklığa tam olarak kavuşacaktır.
Balıkesir Merkez Bahçelievler Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #12 : 16 Eylül 2010, 12:10:27 »
albedo
« Yanıtla #13 : 16 Eylül 2010, 15:23:13 »
hocam teşekkürler.. aklın yolu birdir.. 4 sınav da olsa sorun olmaz diye düşünüyorum. ama 3. maddede ifade ettiğiniz nokta takdire şayan:) kimin neyden ne kadar haberi olduğunu gösteriyor.
daha önce bir mesajımda da belirttim, bazı arkadaşlar gelecek müfettişlerin bazı noktalarda sıkıntı yaratacağını belirtiyor. şunu söylüyorum, gelecek müfettişlerden hiç biri bu son durumu yada genel olarak coğrafya ile ilgili süreci sizlerden daha iyi bilmiyor.
Beşiktaş Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Lodos, herşeyi titretiyor...
Coğrafya Biz Forum
« Yanıtla #13 : 16 Eylül 2010, 15:23:13 »
bakı1453
« Yanıtla #14 : 16 Eylül 2010, 15:35:51 »
Kemal Hocam ben de sizin gibi sınavlarda problem olmaz diye düşünüyorum.Ama planların ayrı ayrı yapılması(10.sınıf için) Mehmet Ali Hocamın tabiriyle deveye hendek atlatmak olacak.
Medeniyet söküp atmaksa baştaki bağı, Sizden daha medeni Afrika yamyamları. Eğer medeniyet açmaksa bedeni, Desenize hayvanlar sizden daha medeni. M.AKİF ERSOY